nieuws

20 apr 2010, 10:10

Rob Zijlstra winnaar Groninger Persprijs

Het Genootschap Groninger Persprijs heeft maandagavond de Groninger Persprijs 2010 uitgereikt aan Dagblad van het Noorden-journalist Rob Zijlstra. Naast zijn juridische verslaggeving onderhoudt Zijlstra ook een weblog. De jury zag hierin een belangrijk argument voor zijn uitverkiezing. 'Zijn werk voor de krant heeft geprofiteerd van de losse, meer impressionistische aanpak die hij zich op zijn weblog eigen heeft gemaakt. De jury ziet daarin een fraai voorbeeld van hoe een nieuw medium een oud medium positief kan beïnvloeden.'

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarnaast werd Zijlstra geprezen om zijn ‘gevoelig oog voor het menselijk leed binnen de muren van het Groninger gerechtsgebouw.’ Zijlstra is de derde winnaar van de prijs die in 2008 voor het eerst werd uitgereikt. Eerdere winnaars waren journalist en columnist Herman Sandman en fotograaf Reyer Boksem.

De prijs voor jong talent ging tijdens de drukbezochte avond in het Grand Theatre naar Rosa Timmer, medewerkster van de Universiteitskrant en sinds kort ook van het Dagblad van het Noorden. Timmer blinkt volgens de jury uit in het schrijven van zowel journalistiek verhalen áls columns.