nieuws

19 aug 2002, 00:12

Rijtuigmuseum Leek krijgt zilveren toren ‘Groningens Ontzet’

Sinds 1950 krijgt de winnaar van het Concours Hippique bij het Groningens Ontzet de wisselprijs “Zilveren Martinitoren” uitgereikt. De eigenaar, de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, geeft deze edelmetalen trofee nu een vaste plaats op landgoed Nienoord bij Leek, in het Nationaal Rijtuigmuseum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit werd de Zilveren Martinitoren, vervaardigd door de Groninger juwelier Oving. Deze trofee is 35 centimeter hoog en wordt sinds 1950 jaarlijks uitgereikt. Eerst door de oude heer Mellema, vervolgens door zijn zoon en nu door zijn kleindochter. De KVVV besloot na een halve eeuw om de Zilveren Martinitoren een vaste plaats te geven. Het onlangs gemoderniseerde rijtuigmuseum in Leek bood een geschikte plek. In de Eerelmankamer, gewijd aan de echte Groninger paardenschilder, is een vitrine geplaatst waarin het publiek dagelijks de prijs kan bezichtigen. Op de voet zijn de namen van de verschillende winnaars en hun paarden ingegraveerd. De sponsor van deze vitrine is de stichting Peerd van Ome Loeks.
Op dinsdag 20 augustus wordt de Zilveren Martini overhandigd aan de museumdirecteur Luc Eekhout. Tot 1 september is er tevens een kleine fototentoonstelling van de winnaars van de wisselprijs. Op de dag van het Gronings Ontzet, 28 augustus, ontbreekt de trofee. Dan wordt de prijs immers overhandigd aan de volgende winnaar van het Concours Hippique.