nieuws

14 aug 2002, 00:12

Rijksuniversiteit start met Gasunie groot onderzoek naar waterstof

Drie Nederlandse universiteiten starten samen met de Nederlandse Gasunie een groot onderzoek naar het inzetten van waterstof in de landelijke energiestructuur. Het betreft de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), de TU Delft en de TU Eindhoven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens initiator en projectleider H. Levinsky van de RuG gaat waterstof in de toekomst een grote rol spelen in het energiegebruik. Waterstof is onder meer milieuvriendelijk doordat bij de verbranding slechts zuurstof vrijkomt, en geen kooldioxide die het milieu aantast. Binnen een halve eeuw zou waterstof op grote schaal kunnen worden ingezet als energiebron.
De TU Delft houdt zich in het project voornamelijk bezig met de verspreiding van de waterstof en vragen over de gevolgen van de distributie. In Groningen ligt de nadruk op het onderzoek naar de verbranding van waterstof en de gevolgen daarvan voor huidige en toekomstige apparatuur.
Het totale budget van het project bedraagt zes miljoen euro. Het bedrag wordt opgebracht door de vier participanten en de ministeries van Economische Zaken, VROM en OCW. Het onderzoek maakt deel uit van het zogenoemde EET-programma: Economie, Ecologie en Technologie. De eerste fase van het onderzoek heeft een looptijd van vijf jaar.