nieuws

27 nov 2001, 00:12 door Marieke Bos

Rijksuniversiteit: gedragscode voor onoplettende studenten

Om een einde te maken aan ‘asociaal gedrag’ van studenten die tijdens hoorcolleges zitten te kletsen, te laat komen of geen belangstelling voor de lesstof tonen, werkt de Rijksuniversiteit Groningen aan een nieuwe gedragscode voor studenten. Dat meldt het blad Metro vandaag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De docenten van de faculteit Rechten van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zijn het beu: steeds vaker vertonen studenten asociaal gedrag tijdens de college’s. Door middel van een gedragscode hoopt de faculteit een einde te maken aan mobiel telefoneren, kletsen, te laat binnenkomen en een ongeïnteresseerde houding.
De ergernissen van de docenten kwamen aan het licht tijdens een bijeenkomst over het slechte gedrag van de academici in spe. “Bijna alle dertig aanwezige docenten hadden wel eens te maken met een brutale houding van studenten,” vertelt Margeet Smilde, die als docent en psychologe verbonden is aan de RuG. “Veel maatregelen zijn toen de revue gepasseerd, maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het fatsoen van de andere kant moet komen,” stelt Smilde. Door het instellen van een gedragscode moet het voor studenten duidelijk worden dat mobieltjes uit den boze zijn en dat te laat komen niet meer wordt getolereerd. Smilde en haar collega’s gaan nu met een aantal studenten om de tafel om over gedragscode te praten.
Ook de Universiteit van Maastricht herkent het probleem, al zijn er daar minder klachten. Volgens woordvoerder Denis Ancion heeft dit vooral te maken met het onderwijssysteem waarbij doorgaans college wordt gegeven aan kleine groepen. De grotere college’s zorgen echter wel regelmatig voor problemen. “Bij de faculteit economie zijn daarom strenge regels ingevoerd. Zo komen mobieltjes er niet meer in.” Jonathan Zondag, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, betreurt de maatregelen. “Het zou niet nodig moeten zijn. Wie geen zin heeft of zich niet weet te gedragen, zou niet naar college moeten gaan.”