Nieuws

Rijk gaat door met opslag CO2 in Noorden

Het Rijk gaat vooralsnog door met de voorbereidingen voor ondergrondse opslag van CO2 in de noordelijke provincies. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) de bestuurders van Groningen, Drenthe en Friesland donderdag laten weten.


Leestijd: 1 minuut

Het spoedberaad tussen de minister en het Noorden volgde op het afblazen van het proefproject voor ondergrondse opslag in Barendrecht vorige week. De minister heeft in het gesprek van donderdag onderstreept dat Barendrecht niet alleen is afgeblazen wegens gebrek aan draagvlak bij de bevolking, maar dat andere overwegingen een grotere rol hebben gespeeld.

,,Als draagvlak het argument is, hoe kunnen we dan naar onze inwoners uitleggen dat de plannen worden doorgezet?”, zegt de Drentse gedeputeerde Tanja Klip (VVD). Zij wijst erop dat steeds meer gemeenten in het noorden zich uitspreken tegen opslag van CO2. De provincie Friesland is ook mordicus tegen. Drenthe twijfelt nog, terwijl de provincie Groningen voorstander is.

Het vorige kabinet had drie plaatsen in het noorden aangewezen voor ondergrondse CO2-opslag in lege aardgasvelden: Boerakker en Sebaldeburen in Groningen en Eleveld in Drenthe. De toenmalige ministers Maria van der Hoeven en Tineke Huizinga hadden gezegd dat er geen opslag in het noorden komt als Barendrecht niet zou doorgaan.

Greenpeace laat in een reactie weten dat ze ,,hogelijk verbaasd” is over het doordrukken van CO2-opslag in Noord-Nederland. ,,Blijkbaar heeft minister Verhagen geen lering getrokken uit het protest in Barendrecht. Er is geen plek in Nederland waar mensen CO2 onder hun huis willen”, aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Volgens de milieuorganisatie wordt ,,CO2-dumping” gebruikt om de bouw van twee kolencentrales van Nuon en Essent in de Eemshaven goed te praten. Het is de bedoeling dat de CO2-uitstoot van deze centrales wordt opgevangen en opgeslagen in de lege aardgasvelden.