nieuws

06 nov 2008, 09:09

Rijk en provincie Groningen trekken samen op richting IJslandse banken

De provincie Groningen heeft, samen met de gemeente Den Haag, met het Rijk afgesproken om gezamenlijk op te trekken om de uitstaande miljoenen bij de IJslandse banken terug te krijgen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De samenwerking houdt in dat het Rijk vanaf nu de belangen van de provincie Groningen en de gemeente Den Haag op een gelijkwaardige wijze behartigt als andere crediteuren. Verder is overeenstemming bereikt over het gezamenlijk inschakelen van een incassobureau en het regelen van gezamenlijke juridische ondersteuning door de landsadvocaat.

De provincie Groningen heeft 30 miljoen euro uitstaan in deposito's bij IJslandse banken. De deposito's zijn tot op heden niet terugbetaald. De provincie had aanvankelijk beslag laten leggen op de tegoeden van de Landsbanki in Nederland en diverse buitenlanden, maar daar stak Bos een stokje voor door te zeggen dat het kabinet dat besluit zou vernietigen, omdat de actie van de lagere overheden ten koste zou kunnen gaan van de belangen van individuele spaarders die geld in IJsland hebben weggezet. De meest gedupeerde provincie, Noord-Holland, liet daarop weten eventueel naar de rechter te stappen.