nieuws

29 aug 2012, 16:04

Riekele Prins, “De etser van het Groninger landschap”, in Bedum

“De etser van het Groninger landschap”, zoals de beroemde Bedumer kunstenaar RIEKELE PRINS wordt genoemd, heeft sinds woensdag een unieke overzichtstentoonstelling in Bedum in het voormalig kantoorpand aan de Molenweg nr. 6.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

RIEKELE PRINS.
Riekele Prins kon geweldig tekenen en schilderen, maar zijn grootste vaardigheid is wel in het etsen waar te nemen, waar hij erg begaafd in was. Als graficus heeft hij veel naam gemaakt en zijn werken werden graag door verzamelaars, overheden en zelfs het Rijksprentenkabinet afgenomen. Veel werken zijn er gemaakt van zijn dorp Bedum en omgeving.

Verder wist hij in zijn werken prachtig en op een ongeëvenaarde manier het Groninger landschap weer te geven. Juist dit laatste leidde in 1953 zelfs tot het toekennen van de culturele Prijs van Provincie Groningen. Riekele hield van reizen en heeft ook werken gemaakt van alle andere provincies en zelfs van Belgie Frankrijk,Luxemburg en Zwitserland. Ook kreeg hij veel opdrachten van inwoners, bedrijven en overheden om iets te creëren wat zij nodig waren. Dit laatste werd niet altijd door hem op prijs gesteld want Riekele wilde het liefst datgene creëren wat hij zelf mooi vond. Vooral de opdracht van J.B. Wolters om 7 schoolplaten met landschappen te maken werd met veel tegenzin uitgevoerd. Echter het resultaat was verbazingwekkend.

In 1934 trad Riekele toe tot de kunstkring “De Regenboog” en in 1942. tot de Groninger kunstkring “De Ploeg”. Echter Riekele heeft nooit de trend gevolgd die toen heerste binnen “De Ploeg” van het expressionisme waarbij de werkelijke kleuren en het juiste perspectief vaak met voeten werd getreden. Sterker nog hij zette zich, in zijn brieven vermeld, daartegen af en ging volledig zijn eigen weg in een soort van realistiche vorm van werken. Hierbij werd zo getrouw mogelijk de werkelijkheid weergegeven waarbij alles klopte volgens de basisprincipes van het tekenen en schilderen.

Dit samengevoegd met een daarin verwerkt cultureel Groninger gevoel leverde een resultaat op die zijn afnemers zo erg op prijs stelden. Dit al gaf hem tevens de titel van de “etser van het Groninger landschap”
Het wordt dus echt genieten van de werken van de Bedumer kunstenaar RIEKELE PRINS. Zie alvast de website www.riekeleprins.nl.

De tentoonstelling is vanaf woensdag 29 augustus vanaf 14.00 uur te bezoeken. Daarna elke woensdagmiddag, donderdagmiddag en vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 18.00 uur. De bezoekers worden ontvangen door één van de vrijwilligers van de VVV Bedum van de VVV Lauwersland. Een toegangskaart van 2 euro met doorop een gratis exclusieve reproductie van een werk van Riekele Prins is bij VVV kantoor te verkrijgen aan de Kapelstraat 11. De tentoonstelling zal gedurende 3 maanden plaatsvinden tot en met 23 november 2012.