nieuws

20 jul 2010, 10:10

Reuzenlelie houdt liefhebbers voor het lapje

Een bijzondere reuzenlelie in de Hortus in Haren, die een dezer dagen zou gaan bloeien, heeft tientallen liefhebbers in de nacht van maandag op dinsdag voor het lapje gehouden. Zo’n zeventig belangstellenden kwamen midden in de nacht naar aanleiding van een sms-alert naar de Hortus om de lelie in bloei te zien, maar eenmaal in de botanische tuin bleek het om vals alarm te gaan en bleef de bloem gesloten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om belangstellenden vooral niets te laten missen van de kortstondige bloei van de reuzenlelie, hadden mensen de mogelijkheid zich aan te melden voor een sms-alert. Toen de lelie, deVictoria amazonica, maandagavond een ananasachtige geur verspreidde, wat een teken is dat de bloei aanstaande is, verstuurde de Hortus zo’n zeventig sms-jes met de mededeling dat de botanische tuin die nacht tot 01.00 uur geopend zou zijn.

Volgens de zegsman van de Hortus bleef de bloem echter gesloten en kwamen de belangstellenden voor niets. Ondanks het nachtelijke tijdstip konden de bezoekers wel begrip opbrengen voor de situatie, zegt hij. ,,Floraliefhebbers weten als geen ander dat de natuur zich niet laat sturen.”

Dinsdagochtend om zeven uur bloeide de bloem wel. Omdat de lelie doorgaans twee nachten achtereen in bloei staat, hoopt de Hortus in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw enkele tientallen bezoekers te kunnen verwelkomen.

Tijdens de eerste nacht van bloei is de 30 tot 40 centimeter grote bloem van de reuzenlelie, de Victoria amazonica, wit om vervolgens langzaam lichtroze te kleuren. Overdag sluit de bloem zich weer. De tweede nacht is de bloem eerst lichtroze en daarna paars. De bladeren van de plant hebben een doorsnede van zo'n anderhalve meter.