nieuws

14 mrt 2011, 09:09

Restauratie Folkingestraat Synagoge van start

De Folkingestraat Synagoge in Groningen wordt opnieuw gerestaureerd. De voornaamste aanleiding daarvoor is dat de voorgevel nodig hersteld dient te worden. Roestend ijzerwerk, vervallen metselwerk en het voegwerk in de gevel worden hersteld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om het werk aan de voorgevel te kunnen uitvoeren, wordt een grote steiger geplaatst en dit zal zo moeten gebeuren dat het de doorgang in de Folkingestraat niet belemmert. Op dit moment zijn de steigerbouwers aan de achter- en zijkant aan het werk, eind volgende week zal men naar verwachting aan de straatkant zijn toegekomen


De restauratie is een omvangrijk werk en niet te vergelijken met herstel van middeleeuwse kerken, zoals door de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) veelvuldig gedaan wordt. In de middeleeuwen werden weinig verschillende soorten materialen gebruikt. In het geval van de synagoge werd er nauwkeuriger en verfijnder omgegaan met het materiaalgebruik.

Behalve het metsel- en voegwerk aan de voorgevel, wordt ook het ronde roosvenster geheel gerestaureerd en van een aantal ramen wordt het bescherm en kunststofglas vervangen door echt glas.
De Folkingestraat Synagoge werd in april 2009 overgedragen aan de SOGK. De belangrijkste reden voor deze overdracht, is de specifieke kennis en ervaring die deze stichting heeft met het onderhoud van gebouwen met een religieuze bestemming. Na inspectie bleek dat groot onderhoud van het pand op korte termijn noodzakelijk is.


De synagoge is een paar maanden gesloten voor publiek maar na restauratie wordt deze weer als vanouds gebruikt voor exposities, concerten, rondleidingen en lezingen. En uiteraard zal de synagoge dan ook weer dienstdoen als ‘sjoel’.