nieuws

08 mei 2012, 20:08

Renze de Vries - van 'Zwaard van Damascus' en Fandi Ahmad tot celstraf - overleden

Op 81-jarige leeftijd is in Roden Renze de Vries overleden. Hij was een van de meest succesvolle voorzitters van FC Groningen en maakte furore in de tijd dat de door hem aangetrokken sterspeler Fandi duizenden naar het Oosterpark-stadion lokte. Ook kreeg hij bekendheid dankzij een verspreking toen hij het had over het ‘zwaard van Damascus’. Maar De Vries was ook omstreden omdat hij zwart geld gebruikte om top-spelers naar Groningen te halen.Daardoor belandde hij zelfs in de cel. Voorlopig blijft hij onsterfelijk want veel al iets oudere supporters zullen zich hem blijven herinneren. Maar ook dankzij Wikipedia blijft bij digitaal aanwezig. Over hem schrijft Wikipedia:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Renze de Vries (Marum, 5 oktober 1930 – Roden, 8 mei 2012) was van beroep varkenshandelaar en werd in de jaren tachtig bekend als voorzitter van FC Groningen.


Onder zijn leiding groeide FC Groningen uit tot een nationale topploeg en speelde zelfs enige tijd een — zij het bescheiden — rol in het Europese voetbal. De Vries slaagde er in een aantal grote spelers naar Groningen te halen door slim te onderhandelen en, naar later bleek, ruim rond te delen met zwart geld.


Toen de FIOD in januari 1989 een inval deed in de kantoren en de administratie van de FC in beslag nam, was het snel afgelopen met het voorzitterschap van De Vries. Op 3 februari trad De Vries terug als voorzitter. Hij ontkende later nooit dat er zwart geld was gebruikt, maar stond zich erop voor dat hij nooit zichzelf had verrijkt en alles voor FC Groningen had gedaan. Ten tijde van dit schandaal sprak hij de legendarische woorden "Het zwaard van Damascus hangt boven deze vereniging."


Hij zou later door de rechtbank tot een celstraf worden veroordeeld en zat in 1994 vijf dagen in de gevangenis in Heerhugowaard, maar werd om medische redenen weer naar huis gestuurd. Uiteindelijk werd hem gratie verleend.


Op 8 mei 2012 overleed Renze de Vries op 81-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis in zijn woonplaats Roden.