nieuws

20 jan 2003, 00:12

Remkes wil tussentijdse raadsverkiezingen

Demissionair minister van binnenlandse zaken Johan Remkes wil tussentijdse raadsverkiezingen mogelijk maken. Dat heeft zijn woordvoerder maandag bevestigd. ,,Als je kijkt naar de recente gebeurtenissen in Delfzijl, zijn er voldoende argumenten om de gemeenteraad te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden’’, aldus Remkes.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Delfzijl raakte het gemeentebestuur voor de zoveelste keer binnen een aantal jaar in opspraak. Een wethouder van de partij Gemeentebelangen stapte op: in eerste instantie omdat ze steekpenningen zou hebben gegeven aan haar fractieleider, in tweede instantie omdat ze door haar fractieleider zou zijn aangerand. Door de crisis kwam burgemeester Haaksman (VVD) voor de zoveelste keer onder politiek vuur te liggen.
Als de VVD terugkeert in een nieuwe kabinet en Remkes opnieuw minister van binnenlandse zaken wordt, komt hij binnen afzienbare tijd met concrete voorstellen voor tussentijdse raadsverkiezingen. Hij beklemtoont dat het plan gezien moet worden in de lopende discussie over een eventuele reorganisatie van het gemeentebestel. Een ander heikel punt dat hierin op dit moment ter discussie staat is het rechtstreeks kiezen van een burgemeester.