nieuws

09 nov 2010, 10:10

Rehwinkel roept Nederlandse politici op tot fatsoenscode

Burgemeester Peter Rehwinkel doet vandaag in de Volkskrant een oproep aan alle Nederlandse politici om te stoppen met persoonsgerichte aanvallen onderling. De Groningse burgervader komt hiermee na zijn opmerkelijke onthulling vorige week in Elsevier dat hij in de aanloop naar de landelijke verkiezingen door zijn partij de PvdA was opgeroepen kritiek te leveren op het feit dat Mark Rutte vrijgezel is. Hij zegt daarover in de Volkskrant: 'Ik was verbijsterd, het raakte me. Al langer maakte ik me zorgen over het op de man spelen in de politiek en dat gaat niet alleen om de PvdA.'

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Als voorbeelden van het gebrek aan fatsoen noemt hij het spotje dat mede door een oud-woordvoerder van Job Cohen werd gemaakt en waarin werd gesuggereerd dat Rutte weleens homoseksueel zou kunnen zijn. Ook de herhaalde beschuldiging ‘U draait…’ tijdens eerdere verkiezingen van toenmalig premier Jan Peter Balkenende aan het adres van Wouter Bos was volgens Rehwinkel teveel op de man gespeeld. ‘Hard op de inhoud vind ik wel prima, maar maar niet op de persoon’, aldus de burgemeester in het interview met de Volkskrant.

Rehwinkel zegt het een goed idee te vinden als alle partijvoorzitters met elkaar om de tafel gaan zitten om een fatsoenscode af te spreken. Onderling zouden volgens hem afspraken gemaakt moeten worden over wat wel en niet kan tijdens de campagen. De PvdA-er hoopt dat de voorzitter van zijn eigen partij, Lilianne Ploumen hiertoe het initiatief wil nemen.