nieuws

01 okt 2009, 10:10

Rehwinkel: “Bereikbaarheid Euroborg geen verantwoordelijkheid gemeente”

De gemeente Groningen wil benadrukken dat het geen verantwoordelijkheid draagt voor de bereikbaarheid van het communicatiesysteem C2000. “We kunnen hoogstens de probleemgebieden localiseren en dit vervolgens aankaarten”, zegt burgemeester Rehwinkel. Hij zegt dat de gemeente niet zomaar extra zendmasten kan plaatsen. Ook zijn ze niet verrast door de signaalproblemen. “Dit was al eerder bekend.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Er wordt hard gewerkt om de bereikbaarheid te waarborgen op plekken waar veel mensen komen”, legt hij uit. “Dit probleem is al langer bekend. Ook in het oude communicatiesysteem bestond het probleem van slecht bereik. We moeten nu niet denken dat dit komt door C2000. In de afgelopen tijd zijn er al een aantal zwakke punten in het bereik aangepakt en verbeterd.”

De hulpdiensten houden rekening met het slechte signaal, ook in de Euroborg. Rehwinkel was overigens onder de indruk van de hulpverlening tijdens wedstrijden van FC Groningen. “Afgelopen zondag zat ik de tweede helft van de thuiswedstrijd in de controlekamer. Het is ongelooflijk om te zien hoe snel men met camera’s kan inzoomen op plekken waar iets gebeurd. Vervolgens wordt er doeltreffend actie ondernomen. Bijvoorbeeld om een vrouw, die onwel werd, uit het stadion te krijgen. De hulpdiensten die het dan moeten overnemen zijn op de hoogte van de probleemsituatie van het bereik en houden daar ook rekening mee.”

De verbindingsproblemen van C2000 kwamen afgelopen zondag in het nieuws na een uitzending van het tv-programma Zembla. Die stelde dat er weinig tot geen bereik van het systeem was op risicolocaties als bij petrochemische industrie in Pernis, de kerncentrale in Borssele en de zwaarbewaakte gevangenis in Vught. Ook in de Euroborg was het bereik onder de maat.