Nieuws

Regeringen vaker weg na terreuraanslag

Terroristische aanslagen maken de kans dat een zittende regering wordt herkozen kleiner. Dit blijkt uit een onderzoek waarop Richard Jong-A-Pin van de Rijksuniversiteit Groningen donderdag promoveert. Vooral terreurdaden in de periode vlak voor de verkiezingen doen de kans dat een regering wordt weggestuurd aanzienlijk stijgen. Terrorisme heeft meer invloed op de uitkomst van verkiezingen dan economische variabelen, zoals inflatie of economische groei.


Leestijd: 1 minuut

Normaal gesproken is de kans dat een regering de verkiezingen verliest zestig procent. Na een terreuraanslag stijgt die kans naar 73 procent. De kans op verlies neemt eveneens toe naarmate de aanslag gewelddadiger of grootschaliger is.

Jong-A-Pin deed onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van politieke instabiliteit. Hij onderzocht de politieke situatie in honderdtwintig landen rondom de verkiezingen.

Uit het onderzoek bleek verder dat in landen in de Sub-Sahara democratisering ertoe leidt dat populistische politici geneigd zijn haat te zaaien tegen rijke etnische minderheden, bijvoorbeeld in Zimbabwe. Ook blijkt dat over het algemeen politieke instabiliteit leidt tot een lagere economische groei.