nieuws

18 jul 2002, 00:12

Reddingsplan Donar ligt klaar

De gitzwarte wolken boven de Groningse basketbaleredivisionist MPC-Donar maken mogelijk plaats voor de eerste zonnestralen. Na weken van onderhandelen en vergaderen lijkt de club toch te kunnen ontsnappen aan het dreigende faillissement. De gemeente, die aanvankelijk de geldkraan dichtdraaide, komt Donar alsnog tegemoet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zo heeft de gemeente Groningen de rekening van Martiniplaza, zo’n 75.000 euro, betaald en zal het voortaan structureel bijdragen aan de huur, die door directeur Hans van der Zee van Martiniplaza is verlaagd. Hierdoor betaalt Donar de komende drie seizoenen 34.000 euro per seizoen. De gemeente legt daar per seizoen nog 23.000 euro bij.
De ‘redding’ van Donar zal, als alle partijen meewerken, vooral op conto komen van de voorzitter van de Raad van Toezicht van Donar mr. Meerten Ubbens. Hij stelde, toen de gemeente dreigde de financiële steun in te trekken, in allerijl een nieuw saneringsplan op. Dit plan is inmiddels vrijwel door alle betrokkenen goedgekeurd.
Het plan biedt Donar en vermogensherstel van een kwart miljoen euro. Verscheidene schuldeisers laten hun claims geheel of gedeeltelijk vallen. Daaronder bevinden zich onder andere de Belastingdienst en bedrijfsvereniging Cadans, die 75% van de uitstaande bedragen kwijtschelden en er zodoende samen voor zorgen dat Donar 50.000 euro minder schuld heeft.
Het is alleen nog wachten op de toezeggingen van de huidige coach van het basketbalteam, Glenn Pinas, en hoofdsponsor MPC. De laatste heeft inmiddels een achterstallige lening kwijtgescholden. Maar de hoofdsponsor beraadt zich nog over de sponsoring voor volgend seizoen. Mocht MPC zich terugtrekken, dan is Donar alsnog failliet.
Het voortbestaan van de club valt of staat eveneens met de beslissing van Pinas. Volgens Ubbens is de trainer te duur en dus heeft de Raad van Toezicht-voorzitter een afvloeiingsregeling bedacht. Deze bestaat uit vier maandsalarissen, wat neerkomt op een slordige 15.000 euro. “Dit is een beperkt bedrag”, geeft Ubbens toe. “Maar er is nu een maal niet meer beschikbaar.” Hij verwacht later op de dag uitsluitsel van zowel Pinas als sponsor MPC.