nieuws

31 dec 2002, 00:12

Recordaantal longtransplantaties AZG

In Groningen zijn dit jaar tot dusverre 25 longtransplantaties uitgevoerd. Vorig jaar waren dat er rond de vijftien. Landelijk werden er 44 uitgevoerd, meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dat is opmerkelijk, want twee jaar geleden bleek het zelfs korte tijd onmogelijk longtransplantaties in Groningen uit te voeren doordat er geen chirurgen beschikbaar waren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naast Groningen worden longtransplantaties uitgevoerd in Utrecht. Het aantal transplantaties per jaar kan tot ongeveer 55 doorgroeien, verwacht het AZG. Deze toename is geen gevolg van een toename van het beschikbare aantal donorlongen. Wel is de ‘export’ van Nederlandse organen naar het buitenland gedaald door het vaker gebruiken van longen in ons land, aldus een woordvoerder van het AZG. Bovendien werd kortgeleden bijvoorbeeld voor het eerst een dubbele longtranslatie uitgevoerd, waarbij op hetzelfde moment in het AZG een transplantatie in twee patiënten plaatsvond. Dat betekent dat een stel longen volledig wordt benut en dat er in een keer twee operaties op de jaaroptelling verschijnen.
Ook zijn meer longen beschikbaar dan voorheen doordat de criteria zijn opgerekt. Zo was het tot voor kort zo dat beide longen werden afgekeurd als met een van de twee iets was. Dat is niet meer zo; mocht de ene long niet meer optimaal zijn, wordt de ander toch gebruikt. De longen van rokers zijn ook vaker te gebruiken dan voorheen, doordat de tijd dat een donor gerookt mag hebben voordat zijn longen voor transplantatie worden afgewezen is verlengd.