nieuws

05 jul 2000, 00:12

Record-bedrag voor overname garnalen-producent Heiploeg Zoutkamp

Garnalenhandel Heiploeg bv uit Zoutkamp is voor een record-bedrag overgenomen door de Zwitserse investeringsmaatschappij UBS Capital.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor de overname is het voor noordelijke begrippen reusachtige bedrag betaald van 260 miljoen euro, oftewel meer dan 500 miljoen gulden. Nooit eerder werd voor een Gronings bedrijf zoveel geld betaald.
Heiploeg is sinds de oprichting uitgegroeid tot het grootste Europese garnalen-verwerkingsbedrijf en garnalenhandelaar. Heiploeg is overgenomen van een groep particuliere kapitaalverschaffers, onder wie ABN AMRO (11 procent), NOM (6 procent), Alpinvest en de Rabobank. Maar ook beide directeuren S. Lenger en H. Nienhuis hebben hun belang, beiden met 21 procent, van de hand gedaan. Beiden hebben laten weten het geld dat ze voor hun aandelen hebben gekregen opnieuw in het bedrijf te investeren. Ze zullen hun directie-taken behouden.
De omzet van Heiploeg bedroeg afgelopen jaar 300 miljoen Euro; dat was een groei van 43 procent in vergelijking tot het jaar ervoor. Het bedrijf verwacht een verdere groei, dankzij de recente aankoop van twee bedrijven in dezelfde sector, namelijk Goldfish en Morubel. Goldfish is de derde producent in grootte van Noordzee-garnalen, en Morubel is een van de grootste vishandelaren van Belgiƫ. UBS Capital is blij met de aankoop van Heioploeg, ook vanwege de groeikansen voor de visindustrie. De markt voor verse vis groeit hard in Europa.