nieuws

20 aug 2010, 11:11

Rechter: Heineken mag kroegen Kooistra ontruimen

Bierbrouwer Heineken mag een groot aantal kroegen in de binnenstad van Groningen ontruimen. Dat heeft de rechter in Groningen vrijdag besloten. De brouwer eiste een week geleden de ontruiming, omdat het nog 5 miljoen euro huur tegoed heeft van de horecagelegenheden uit het voormalige Kooistra-imperium.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wat de rechter betreft is een oude bv van de overleden horecamagnaat Sjoerd Kooistra verantwoordelijk voor de opgelopen huurschulden. Deze Gouden Kooi bv regelde voor Heineken de verhuur van de zeventien horecagelegenheden aan de pachters, maar betaalde de huur al langere tijd niet door aan Heineken.

De rechter ziet ruimte voor een ontruiming omdat de huurachterstand per dag oploopt met ruim 7000 euro en de pachters toe zijn aan duidelijkheid over hun toekomst.
Gouden Kooi bv krijgt van de rechter twee weken de tijd om de panden te ontruimen. De verwachting is dat het zo ver niet zal komen. Heineken gaf eerder al aan het vonnis niet te zullen gebruiken om de kroegen daadwerkelijk stil te leggen. Met het vonnis in de hand wil de brouwer de oude bv van Kooistra uit de constructie halen om zo zelf huurcontracten met de pachters af te kunnen sluiten.

Volgens een woordvoerder van Heineken verlopen die onderhandelingen voorspoedig en ziet het er naar uit dat er geen kroeg hoeft te sluiten. Al eerder liet de advocaat van Gouden Kooi bv weten uit te zien naar een oplossing. De directie van het imperium van wijlen Kooistra heeft de horecapanden in bezit en er alle baat bij om de kroegen open te houden.