nieuws

21 jun 2011, 10:10

Rechtbank wil hardleerse potloodventer rehabiliteren

De rechtbank in Groningen trekt alles uit de kast om een onverbeterlijke potloodventer te stoppen. De hulpverlening krijgt de opdracht de zwakzinnige man uit het Groningse Alteveer twee jaar lang aan alle kanten te ondersteunen. De 41-jarige Edwin K. werd in zijn leven al 29 keer gearresteerd omdat hij met een ontbloot geslachtsdeel op straat liep.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is voor K. een manier geworden om met spanningen om te gaan. In maart 2010 liet hij binnen twee weken drie keer zijn penis zien in een supermarkt in Zevenhuizen, onder meer aan een jongetje van tien jaar oud. Hij kreeg daarvoor van de winkel zelf een winkelverbod van twee jaar. De man krijgt nu een werkstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. De hulpverlening moet onder meer zorgen voor een plek waar hij onder begeleiding kan wonen.

Volgens de rechtbank is duidelijk dat de man zelf niet meer in staat is om zijn gedrag te veranderen. De laatste keer dat hij in de fout ging, liep hij nog in een proeftijd van een eerdere veroordeling. Meerdere hulpverleners zijn inmiddels met hem aan de slag om herhaling dit keer te voorkomen. Zijn behandelaars overwegen zelfs met grote regelmaat te controleren of de man naar buiten gaat met gepaste onderkleding.