Nieuws

Rechtbank: naam verwisselde spermadonor blijft geheim

Het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl hoeft een blank lesbisch stel geen gegevens te verstrekken, die hen zouden kunnen helpen in de zoektocht naar de biologische vader van hun donkergekleurde zoontje. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald. Het jongetje werd zeven jaar geleden geboren na kunstmatige inseminatie in het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl.


Leestijd: 1 minuut

Bij de geboorte werd duidelijk dat het kind door zijn donkere huidskleur en donkere krullen niet het zoontje kon zijn van de door het lesbische stel voorgedragen blanke zaaddonor. De moeders eisten in een kort geding dat het ziekenhuis hen aan de gegevens helpt die naar de biologische vader kunnen leiden.
Het ziekenhuis heeft inmiddels toegegeven dat er destijds per ongeluk sperma is verwisseld waardoor de man die het lesbische stel als vader op het oog had, onmogelijk de biologische vader kan zijn.

De gegevens van de man die dat wel zou moeten zijn, zijn bij het ziekenhuis niet bekend. Wel liggen in een kluis in het ziekenhuis de naam en het adres van een vrouw die zich in het verleden samen met een donkere Arubaanse man, de vermoedelijke vader van het jongentje, voor kunstmatige inseminatie in Delfzijl meldde. Deze gegevens van de vrouw zijn door het ziekenhuis ook ter bewaring gegeven aan de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting.

De moeders eisten dat het ziekenhuis hen deze gegevens zou geven en dat haast daarbij geboden is. Enerzijds om daarmee de jarenlange onzekerheid weg te nemen, maar ook omdat de gynaecoloog die het stel destijds behandelde binnenkort met pensioen gaat en informatie die alleen bij hem bekend is daarmee verloren kan gaan.

Volgens de rechter echter maakt het feit dat de gynaecoloog binnenkort met pensioen gaat geen verschil omdat de naam van de vrouw ook in de kluis ligt. Bovendien zou het stel nog niet alles uit de kast hebben gehaald om de naam van de biologische vader op vrijwillige wijze te achterhalen. Zo hebben ze het voorstel van het ziekenhuis om de vrouw, die samen met de Antilliaanse man naar het ziekenhuis kwam, per brief te vragen naar de naam van de man afgewezen.