Nieuws

Rechtbank: avondklok moet per direct worden opgeheven

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door protestgroep Stichting Viruswaarheid.


Leestijd: 2 minuten

Ondernemersorganisaties: ‘Goed dat compensatiepakket wordt doorgetrokken in Q1’
Ondernemersorganisaties: ‘Goed dat compensatiepakket wordt doorgetrokken in Q1’

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank is die wet bedoeld voor acute noodsituaties, zoals bijvoorbeeld 'een onverwachte dijkdoorbraak'.

Vraagtekens bij onderbouwing

Daarbij zijn er volgens de rechtbank ‘op zijn minst genomen grote vraagtekens te plaatsen zijn bij de feitelijke onderbouwing door de Staat van de noodzaak van de avondklokmaatregel’. “Daarbij weegt zwaar dat de pandemie al bijna een jaar duurt en erkend is dat de druk op de zorg momenteel minder groot is dan eerder het geval is geweest.”

Mutaties

Ook wijst de rechtbank erop dat de mutaties van het virus volgens de laatste informatie toch minder besmettelijk lijken te zijn dan aanvankelijk gedacht. Daarnaast staat ‘op dit moment niet vast dát de mutaties tot een onhoudbare situatie zullen leiden.’

Ook stelt de voorzieningenrechter dat het OMT geen bewijs heeft dat de avondklok een substantiële bijdrage levert aan het terugdringen van het virus. "Het feit dat enkele landen, waaronder kennelijk Frankrijk, daarover positief hebben gerapporteerd overtuigt vooralsnog niet zonder nadere onderbouwing."

Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag maakt de avondklok "een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer".

De avondklok ging in op zaterdag 23 januari en zou aanvankelijk 3,5 week duren. Vorige week werd besloten de maatregel te verlengen tot en met 2 maart.

Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor boetes voor het overtreden van de avondklok, die eerder werden uitgedeeld. Zo’n boete bedroeg 95 euro.

Hans Coenraads, woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, laat weten dat de uitspraak van de rechter een landelijke kwestie is, en dat het daarmee niet aan Groningen is om er nu op te reageren.

“Er vindt op het hoogste niveau overleg plaats in Den Haag. Het is aan het kabinet om te reageren op de uitspraak van de rechter. We verwachten in de loop van de dag wel een reactie van het kabinet. Die wachten we dus af”.