nieuws

20 jul 2009, 08:08

Recherche start onderzoek naar oorzaak afbranden voormalig theater De klinker in Winschoten

Voormalig theater De Klinker in Winschoten is gisteravond volledig door brand verwoest. Bij de brand kwam veel zwarte rook vrij die in de verre omgeving te zien was. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren te sluiten. Ongeveer vijftig bewoners van de Heemskerkflat aan de Heemskerkstraat werden vanwege de hevige rook direct geëvacueerd. Vijftien bewoners maakten gebruik van de opvangmogelijkheid, die de gemeente Winschoten hen aanbood in zalencentrum Lamain in Winschoten. De overige mensen besloten naar familie of vrienden te gaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om 8.30 uur kwam de melding binnen bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen. Toen de brandweer ter plaatse was kwam er al rook uit het dak. Kort daarop schaalde de brandweer op naar "zeer grote brand". Vier tankautospuiten, twee hoogwerkers, twee dompelpompen en verschillend ondersteunend materiaal kwamen vanuit, Winschoten, Finsterwolde, Veendam, Oude Pekela, Hoogezand, Delfzijl, Groningen en Haren. In totaal waren er tachtig hulpverleners betrokken bij de brandbestrijding. Uit voorzorg waren er ambulances ter plaatse. Zij bleken niet nodig omdat er geen gewonden vielen. De politie zorgde onder andere voor afzettingen.
Het voormalige theater was niet meer in gebruik. Een sloopbedrijf had opdracht het gebouw af te breken. Om 15.15 uur kon het sein "brand meester" gegeven worden. Het vuur in de zogenaamde theatertoren was toen nog niet geblust. De brandweer kon er niet goed bij. Twee kranen van het sloopbedrijf zijn ingezet om een gat in de theatertoren te maken. Dat lukte met moeite. De brandweer kon vervolgens het vuur om 17.00 uur ook daar blussen.
Voordat de mensen weer terug konden naar hun woning heeft de brandweer nog koolmonoxide metingen gedaan in de huizen. De waarden waren goed. Om 18.30 uur werd het sein "veilig" gegeven en konden de bewoners weer terug naar huis.
Het sloopbedrijf had de asbest uit het gebouw al verwijderd. Er is dus geen sprake van het vrijkomen van asbest. Wel kwamen er roetdeeltjes en stukjes dakbedekking in en rond de Heemskerkflat terecht. Maandag 20 juli worden deze resten opgeruimd door de gemeente.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De Technische Recherche start een uitgebreid onderzoek.