nieuws

13 apr 2008, 17:05

Recherche op zoek naar dader stadionbrand

De recherche gaat onderzoeken of er een dader voor de brand in het stadion van FC Groningen aangewezen kan worden. Dat maakte de Groningse burgemeester Wallage zondagmiddag bekend tijdens een persconferentie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de burgemeester zijn er beelden gemaakt en is het dus mogelijk zorgvuldig na te gaan of er "een individu aangewezen kan worden die onaanvaardbare risico’s heeft genomen.” Mocht dit zo zijn, dan volgt er een strafrechtelijk onderzoek, aldus de burgemeester.

Als oorzaak van de tribunebrand wijst Wallage in de fik gestoken toiletrollen aan. Aanvankelijk ontstonden er kleine brandjes, maar het vuur breidde zich al gauw uit. Nadat de supporters van de brandende tribune waren geëvacueerd, is eerst onderzocht of er geen schadelijke stoffen vrij waren gekomen. Toen dit niet het geval bleek, mocht iedereen weer naar binnen.

Van de twintig gewonden heeft een persoon een enkelbreuk opgelopen toen hij van de tribune het veld op sprong om te vluchten. Negentien supporters hebben ademhalingsproblemen, van wie een ook lichte brandwonden heeft. Maar volgens de burgemeester is zijn situatie niet meer zorgelijk.

Wallage was duidelijk niet blij met wat er is voorgevallen in ‘De Groene Kathedraal’. "Dit is niet wat je verwacht als je naar een voetbalwedstrijd gaat”, aldus de burgemeester.