nieuws

30 jul 2012, 11:11

Recherche gestart met onderzoek naar oorzaak grote brand Verlengde Hereweg in Groningen

De technische recherche is begonnen aan een onderzoek naar de oorzaak grote brand vanmorgen aan de Verlengde Hereweg. Door die brand in een shoarmazaak en twee panden moesten bewoners van tien omliggende panden worden geëvacueerd en opgevangen in het hoofdbureau van politie aan de Rademarkt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een forse, felle brand heeft in de vroege ochtend van maandag 30 juli een pand aan de Verlengde Hereweg zwaar beschadigd. Het gaat om een shoarmazaak en de twee bovenliggende woonlagen. Vermoedelijk is de brand beneden ontstaan en doorgeslagen naar boven. Lange tijd was er onduidelijkheid in hoeverre er personen in het brandende pand waren, uiteindelijk bleek dat gelukkig niet het geval.


Om ongeveer 4.45 uur zag een voorbijganger flinke rookontwikkeling uit het pand. Ook hoorde hij bonkende en kloppende geluiden uit het pand. Toen de brandweer arriveerde was het gezien de hitte in het pand niet meer verantwoord om naar binnen te gaan. Nadat de brand geblust was, kon het pand wel betreden worden. Na een grondige verkenning werd geconcludeerd dat er geen personen aanwezig waren. Beide etages stonden leeg.
Ongeveer 10 omliggende woningen werden door de politie ontruimd; de 7 personen die thuis waren, werden opgevangen in het politiebureau aan de Rademarkt. Een aantal van hen werd uit voorzorg door ambulancepersoneel onderzocht omdat ze rook hadden ingeademd. In overleg met de gemeente kunnen de meeste bewoners waarschijnlijk spoedig terug naar hun huis.


De rook die bij de brand kwam, verspreidde zich snel over een deel van de stad. Omdat rook nooit gezond is om in te ademen, werd het advies gegeven om zoveel mogelijk uit de rook te blijven. Een aantal omliggende panden heeft lichte rookschade.


Bij de brand deden zich uiteindelijk dus geen persoonlijke ongevallen voor. De Technische Recherche van de politie zal later proberen te achterhalen hoe de brand heeft kunnen ontstaan.