nieuws

20 sep 2012, 09:09

Reacties op eerste schetsen Oostwand redelijk positief

De reacties op de eerste schetsen van de Oostwand van de Grote Markt zijn over het algemeen positief. Dat meldt de gemeente Groningen. Onder het motto ‘Neem een kijkje in het schetsboek van de architect’ konden mensen in juli en augustus via internet reageren op de eerste verkenningen van de architectenbureaus Müller Reimann Architekten, Hans Kollhoff Architekten en awg, die de panden voor de Oostwand van de Grote Markt ontwerpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de gemeente kwamen er 40 reacties binnen, variërend van enthousiast en positief tot terughoudend en sceptisch.

De schetsen van Hans Kollhoff werden over het algemeen positief ontvangen. ‘Prachtige klassieke uitstraling’, ‘mooi en sierlijk’ en ‘ik krijg van al uw schetsen een warm gevoel’ is een kleine greep uit de reacties. Kritische geluiden waren er ook. Een enkeling vond de schetsen te historiserend en niet modern genoeg. Ook kreeg de architect het advies om in zijn vervolgschetsen meer aandacht te besteden aan de gevelwand van de verbindingsstraat Grote Markt-Nieuwe Markt. Deze wand werd door een aantal inzenders als gesloten en saai ervaren.

Over de schetsen van Müller Reimann waren de meningen verdeelder. Dat de schets een strak gebouw laat zien, daar waren de inzenders het over eens. Maar de één vond dat passend en voornaam en de ander vond dat detoneren en veel te modern. Bureau Müller Reimann Architekten kreeg verschillende reacties om in de vervolgschetsen goed te kijken naar de sokkel. Meer grandeur en uitnodigender als winkelpui was het advies. Het Antwerpse bureau awg kreeg de minste reacties. Zij toonden dan ook nog geen ontwerpschetsen van panden maar een locatiestudie.

De adviezen en suggesties zijn doorgestuurd naar de architecten met het verzoek om daarop te reageren en – indien mogelijk – in hun vervolgontwerpen te verwerken.