nieuws

13 aug 2012, 15:03

Ranomi niet in Groningen gehuldigd: feest beperkt tot Sauwerd

Groningen ziet af van een aparte huldiging van Ranomi Kromowidjojo. Burgemeester Peter Rehwinkel gaat liever naar Sauwerd nu Ranomi zelf heeft aangegeven daar graag naar toe te gaan. Volgens Groningen is het verkeerd wanneer plaatsen met elkaar gaan concurreren rond de vraag wie het beste de huldiging kan organiseren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zwemster Ranomi Kromowidjojo zal vrijdagmiddag 17 augustus in Sauwerd (gemeente Winsum) worden gehuldigd. Daartoe is in goed overleg tussen de burgemeesters Michels (Winsum) en Rehwinkel (Groningen) besloten. Burgemeester Rehwinkel zal in Sauwerd aanwezig zijn en Ranomi ook toespreken. Hij zal stilstaan bij het feit dat Ranomi met haar oma zwom in het Helperzwembad van de stad Groningen, daar haar ‘zwemdiploma-A’ ook behaalde en het wedstrijdzwemmen bij zwemvereniging TriviaGroningen (toenmalige SGG) onder de knie kreeg.
De gemeente Groningen zal zelf geen huldigingen voor medaillewinnaars bij de Olympische Spelen organiseren. Burgemeester Rehwinkel zegt daarover: 'Sporters moeten onderlinge strijd leveren, maar gemeentebestuurders niet als het gaat om het organiseren van huldigingen’.
Wel zullen - zoals reeds voor de Spelen voorgenomen - voor een ontvangst begin september door burgemeester Rehwinkel alle Olympische sporters worden uitgenodigd, die in de stad Groningen woonachtig zijn dan wel daar studeren of werken.
Groningen is er trots op City of Talent te zijn, die (ook) zulke succesvolle sporters voortbrengt. ‘Als je uitblinkt in een sport, dan willen de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen dat dit mogelijk blijft wanneer je in Groningen komt studeren. Daarom hebben beide instellingen een topsportregeling, die ervoor zorgt dat je naast je studie genoeg ruimte krijgt om op het hoogste niveau te blijven sporten’. Burgemeester Rehwinkel zegt daarover: 'Olympische sporters zullen met hun aanwezigheid de City of Talent vast en zeker nog graag eens voor het voetlicht brengen’.