nieuws

10 dec 2007, 09:09

Ramp dreigt voor kerkje Heveskes…

Woensdagavond 12 december vindt op het Chemiepark Delfzijl en in de omgeving van het kerkje van Heveskes een grootschalige rampenoefening plaats. Het scenario is het vrijkomen van een gevaarlijke stof bij een van de bedrijven op het Chemiepark. Vele tientallen hulpverleners van brandweer, politie en de geneeskundige hulpdiensten nemen deel aan de oefening.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aangezien een fors aantal ‘slachtoffers’ van de gasontsnapping daadwerkelijk naar een ziekenhuis wordt overgebracht, doet het Delfzicht Ziekenhuis ook aan deze oefening mee.

Opvang & verzorging
Het doel van de rampenoefening is het testen van operationele en gemeentelijke processen die beschreven staan in het rampbestrijdingsplan van het Chemiepark. Naast het bestrijden van de bron van de gasontsnapping op het Chemiepark zelf door de bedrijfsbrandweer en korpsen uit Delfzijl en de regio, staat de hulpverlening aan slachtoffers centraal. De gemeente Delfzijl zal aan de hand van het deelplan ‘opvang & verzorging’ mensen die getroffen zijn door de ramp, opvangen in Cultureel Centrum “de Molenberg”, die door de gemeente als opvanglocatie is aangewezen.

Redding en medische hulpverlening
Een van de zwaartepunten van deze rampenoefening ligt bij de geneeskundige hulpverlening.
Om de oefening zo realistisch mogelijk te laten verlopen, doet een groot aantal lotusslachtoffers en andere vrijwilligers mee. Zij ‘spelen’ de rol van bewoners, slachtoffers en andere betrokkenen bij deze calamiteit. Er zal na het vrijkomen van het gevaarlijke gas een reddingsoperatie starten door brandweer, politie en geneeskundige diensten om mensen uit het effectgebied te krijgen en ter plaatse medische hulp te verlenen. Mensen moeten door de brandweer worden ontsmet en gewonden zullen met ambulances worden overgebracht naar het Delfzicht ziekenhuis. Voor het ziekenhuis geldt dan ook dat voor deze oefening het eigen rampenplan wordt geactiveerd.

Voorlichting
Een van de andere processen die wordt beoefend is het waarschuwen en informeren van de bevolking van Delfzijl en omgeving. De operationele voorlichters van de Hulpverleningsdienst Groningen zullen aan de hand van het oefenscenario samen met RTV Noord de inzet van de regionale omroep als calamiteitenzender beoefenen om zo snel mogelijk informatie aan de bevolking te geven. Dit proces vindt weliswaar achter de schermen plaats, maar is wel een belangrijk onderdeel van de totale oefening.

Avonduren
De oefening op woensdag 12 december vindt in de avonduren plaats. De start is rond 19.00 uur en de oefening zal tot ongeveer 22.00 uur duren. Gedurende deze periode zullen bij het Chemiepark, in de omgeving van het kerkje van Heveskes en ook op andere plaatsen in Delfzijl veel hulpverleningsvoertuigen zichtbaar zijn. De oefenlocaties worden afgezet en zijn niet voor het publiek toegankelijk.

Regelmatig grootschalig oefenen
In de regio Groningen oefenen gemeenten, andere overheden en de samenwerkende hulpdiensten regelmatig een grootschalig incident of ongeval. Vorig jaar in december werd een soortgelijke rampenoefening gehouden op de snelweg A7, ter hoogte van Scheemda. Toen was een kettingbotsing in dichte mist het scenario.