nieuws

02 feb 2010, 08:08

Ralph Aarnout & Rosa Timmer winnen literair stipendium

Ralph Aarnout en Rosa Timmer zijn de winnaars van de Hendrik de Vriesstipendia 2009. Het stipendium is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van 6000 euro van de gemeente Groningen voor professionele jonge kunstenaars om de artistieke ontwikkeling te stimuleren. Het is onderdeel van het beleidsinstrument ‘Groningse Nieuwe’ waarmee de gemeente de ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge, talentvolle kunstenaars wil versterken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


De goede, vlotte schrijfstijl van Ralph Aarnout met de verrassende plots, raakte de jury. Aarnout gaat het Hendrik de Vriesstipendium benutten voor een onderzoekverslag, een bundeling van stukken als resultaat van zijn uitvoerige project Het idee van geld.

Volgens de jury schrijft Rosa Timmer met veel lef originele en eigenzinnige columns, waarin ze noch haar omgeving noch zichzelf spaart. Haar stukken zijn goed geschreven, hebben een vlotte stijl en aardig wat zeggingskracht. Bovendien zijn ze geestig. Met het Hendrik de Vriesstipendium zal Rosa Timmer een novelle van 20.000 woorden schrijven, met de voorlopige titel ‘Mooiste tijd van je leven’. Ze wil daarin het cliché onderuit halen dat deze periode ‘geweldig en vol vrijheden’ zou zijn en zo op een luchtige manier de verborgen, diepere laag van haar columns aanboren.

De jury bestond dit jaar uit de volgende personen: Leo Delfgaauw (teamleider Frank Mohrinstituut), Remco Ekkers (neerlandicus en dichter) Liesbeth Grotenhuis (curator Gasunie collectie), Jane Leusink (neerlandicus en dichter), Ronald Ohlsen (schrijver, dichter en voormalig stadsdichter) en Marjoleine de Vos (redacteur en dichter).