nieuws

16 nov 2007, 09:09

Rademarkt uren afgesloten na vondst verdacht pakketje

De omgeving van de Rademarkt in Groningen is donderdagavond uren afgesloten geweest na de vondst van een verdacht pakketje onder een auto. Door de afsluiting konden mensen die hun auto hadden geparkeerd in de parkeergarage aan de Rademarkt urenlang niet naar hun auto. Het pakketje bleek, na uitgebreid onderzoek door het Explosieven Opruimings Commando, geen explosieven te bevatten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het verdachte voorwerp dat onder de auto zat bevestigd werd rond vijf uur ontdekt door agenten. De bestuurder van de wagen had kort ervoor verteld dat er brandstof uit de auto had gelekt en dat hij bij controle een vreemd kastje onder de auto had zien zitten. Na een inspectie door een specialist van de Groninger politie werd het Explosieven Opruimings Commando ingeschakeld. In overleg met deze dienst werd uit voorzorg de omgeving van het politiebureau voor alle verkeer afgesloten. Auto’s, fietsers en voetgangers konden daardoor niet meer via de Verlengde Oosterstraat en de Rademarkt het centrum bereiken.

Het Hoofdbureau van de Groninger politie moest vanwege de veiligheidsvoorschriften deels worden ontruimd. Ook de ongeveer tien arrestanten moesten naar een ander onderkomen worden gebracht. Zij werden tijdelijk gehuisvest in de cellen van de rechtbank in Groningen. Door de sluiting van de parkeergarage konden enkele tientallen bezoekers van de koopavond in eerste instantie niet naar huis. Voor hen werd door de gemeente een onderkomen geregeld in cultuurcentrum De Oosterpoort. Zij kregen eveneens door de gemeente een gratis uitrijkaart van de parkeergarage aangeboden.

Omwonenden van de Rademarkt hoefden niet te worden geëvacueerd maar werden wel door de politie geïnformeerd over de gang van zaken. De inzet van de politie en de hulpverlening werden gecoördineerd vanuit een locatie elders in de stad.


Onderzoek van het Explosieven Opruimings Commando wees uit dat het doosje onder de auto technische apparatuur bevatte. Waar deze voor diende is, nog niet duidelijk en wordt nader onderzocht. De veiligheidsmaatregelen konden omstreeks kwart voor een worden opgeheven.