nieuws

02 sep 2011, 14:02

Raad van State: bouw kolencentrale mag doorgaan

RWE/Essent mag doorgaan met de bouwwerkzaamheden aan de kolencentrale in de Eemshaven. Greenpeace had in een kort geding om een bouwstop gevraagd, maar de Raad van State bepaalde vrijdagmiddag dat de bouw gewoon mag doorgaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Greenpeace is de bouw illegaal omdat de vereiste natuurvergunning vorige week door de Raad van State werd vernietigd. De provincie Groningen wilde de bouw echter niet stilleggen omdat de provincie verwacht dat een nieuwe vergunning de eindstreep wel zal halen.

Volgens de Raad is de termijn die Greenpeace en Stichting Natuur en Milieu aan de provincie Groningen stelden om een beslissing te nemen op hun handhavingsverzoek, waarmee de organisaties een bouwstop probeerden af te dwingen, niet redelijk. De natuurorganisaties hadden de provincie vorige week vrijdag verzocht om uiterlijk voor afgelopen dinsdag te een beslissing te nemen. Volgens de Raad geldt wettelijk een termijn van acht weken. Bovendien is RWE/Essent al met de heiwerkzaamheden gestopt, motiveert het hoogste rechtsorgaan het besluit.

Vorige week probeerde Greenpeace al door een blokkade van het bouwterrein van de kolencentrale een bouwstop af te dwingen. Ongeveer 25 actievoerders, van wie enkelen zich hadden verschanst in een container die pal voor de hoofdingang was gezet, blokkeerden een groot deel van de dag al het bouwverkeer van en naar de enorme bouwplaats. De politie maakte uiteindelijk een einde aan de blokkade.

Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg van de provincie Groningen liet vrijdag weten ‘’blij” te zijn met het besluit van de Raad. ,,We zien in het besluit onze opvatting bevestigd dat de bouw geen directe natuureffecten tot gevolg heeft.” De provincie liet verder weten op z’n vroegst op 13 september met een gedoogvergunning te komen, waarmee de bouw van de centrale tijdelijk gelegaliseerd wordt. Hierin komt te staan welke werkzaamheden wel en welke niet mogen worden uitgevoerd zolang er nog geen nieuwe vergunning is. Of RWE/Essent de heiwerkzaamheden dan weer mag oppakken, kon Van der Ploeg niet zeggen. De vergunning heeft volgens hem ,,een beperkte houdbaarheid”, maar een termijn wilde hij niet noemen.