nieuws

19 apr 2018, 10:10

Qbuzz doet contante betalingen in de ban

Qbuzz doet contante betalingen in de ban

Qbuzz gaat stapsgewijs het contant betalen in bussen afschaffen. Passagiers kunnen hun kaartje dan alleen nog met pin betalen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanaf juni van kan er niet meer contant betaald worden in lijn 3 (Leek - Lewenborg) en lijn 4 (Roden-Beijum). In najaar volgen de overige Q-link lijnen (uitgezonderd Q-link oranje) en de stadsbussen van Emmen.

De maatregelen moeten het veiligheidsgevoel van buschauffeurs vergroten. Bovendien gaat met pin betalen een stuk sneller dan contant afrekenen. Qbuzz benadrukt dat reizen met de OV-chipkaart het goedkoopste blijft.

Qbuzz heeft naar aanleiding van een reeks landelijke incidenten onderzocht hoe het gesteld is met de openbare veiligheid in de noordelijke bussen. Hieruit blijkt dat de toename van incidenten met name een Randstedelijk probleem is; in de noordelijke regio is juist een dalende tendens te zien.

Wel lijkt de ernst van het aantal incidenten steeds meer toe te nemen, zegt Qbuzz. In Groningen en Drenthe zijn, net als op landelijk niveau, betalingsproblemen vaak de aanleiding voor incidenten.