nieuws

19 dec 2007, 09:09

Pyromaan 't Zandt aangehouden; Doorbraak na vondst kindersokje

De politie heeft dinsdagavond een verdachte aangehouden die mogelijk verantwoordelijk is voor de achttien branden in ’t Zandt. Dat heeft de politie tegenover de Groninger Internet Courant bevestigd. Inwoners van ’t Zandt halen opgelucht adem: na vier maanden gijzeling stevenen ze nu af op een rustige Kerst. Evenals tientallen agenten en militairen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verdachte kon worden aangehouden na zeer intensief onderzoek van tientallen leden van de Groningse politie. Het onderzoek zat tot vorige week in het slop. Maar na de vondst van een kindersokje met een afbeelding van Bob de Bouwer kwam er plotseling schot in de zaak.

Een woordvoerder van de Regiopolitie Groningen wilde geen nadere informatie geven over de aanhouding. De politie geeft woensdag om 13.00 uur een persconferentie in het Hoofdbureau in Groningen.

Of de aangehouden verdachte inderdaad de pyromaan is moet uiteraard nog blijken. Toch is de politie niet over een nacht ijs gegaan en ging voortdurend omzichtig te werk, juist uit angst om een verkeerde inwoner van ’t Zandt te beschuldigen. Deze zou dan de rest van z’n leven de gevolgen ondervinden van de fout van de politie. Dat de politie nu toch bevestigt dat er een aanhouding is verricht, duidt er op dat men behoorlijk zeker is van de zaak.

De pyromaan heeft sinds 14 augustus achttien branden gesticht en veel angst verspreid. Daarmee werd het dorp, met ca. achthonderd inwoners min of meer in gijzeling gehouden. Ook het werk van de Groningse politie werd gehinderd omdat voortdurend tientallen manschappen bezig waren in ’t Zandt.