nieuws

29 apr 2012, 15:03

Pyromaan in noord-Groningen aangehouden: man bekent branden in Warffum

Een 33-jarige Groninger is door de politie aangehouden op verdenking van het stichten van tien branden in Warffum. In enkele gevallen was hij degene die de politie als eerste de brand had gemeld. Bij een incident bluste hij zelf de brand en waarschuwde de hulpdiensten. De man heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanaf december 2011 werd Warffum geconfronteerd met diverse branden.
 

De politie heeft aanwijzingen dat de verdachte betrokken was bij pogingen brandstichting van een leegstaande woning en een caravan aan Zuiderweide in Warffum. Bij de woningbranden bestond er een risico dat de brand zou overslaan naar de naastgelegen huizen. Ook verdenkt de politie dat de man verantwoordelijk is voor meerdere autobranden in het dorp. Zo werden in de wintermaanden auto’s op de Boschplaat, Helmer Molemastraat en de Bekemalaan in de brand gestoken.

Onderzoek


De politie kwam de 33-jarige man op het spoor na een gedegen rechercheonderzoek. Tijdens dit onderzoek viel het de recherche op dat Warffumer vaak getuige en/of melder was van de branden. Bij een incident bluste hijzelf de brand en waarschuwde de hulpdiensten. De politie hield de man al geruime tijd in de gaten. Na elke brand verrichtte de forensische opsporing van de politie een uitgebreid onderzoek. Ook werden in het onderzoek meerdere getuigen gehoord.

Aanhouding


De 33-jarige verdachte werd woensdag 25 april jl. door de politie aangehouden. Hij werd ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. Hij werd afgelopen dagen uitgebreid verhoord over de brandstichtingen. De man heeft tegenover de politie een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Hij zal de komende dagen nog verder worden verhoord.

Rechter-commissaris


De verdachte werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besliste dat de man in bewaring werd gesteld. De politie denkt met deze aanhouding de branden in Warffum te hebben opgelost. Het onderzoek is nog in volle gang.