nieuws

04 jul 2011, 10:10

PVV in Groninger Staten: ‘Bouw van het Forum historische vergissing'

De PVV in Provinciale Staten van Groningen is niet gelukkig met de komst van het Groninger Forum. Dat blijkt uit onderstaande bijdrage van fractievoorzitter Ton van Kesteren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


'Waar ondernemers in de binnenstad vinden dat het Forum in combinatie met de kabelbaan kan zorgen voor een broodnodige impuls, wijst de PVV het plan af. Hoewel de partijen die het Forum steun in Groningen de verkiezingen hebben gewonnen, is het volgens Van Kesteren zo dat ‘de gewone Groningers’ het Forum afwijzen.


‘In december 2010 bleek in de Provinciale Staten geen meerderheid te halen voor de toekenning van de 35 miljoen voor het Forum. Belangrijkste afweging voor de afwijzing was dat er geen draagvlak onder de bevolking zou zijn en dat het Forumconcept incl. de exploitatie niet sterk genoeg was. Voor de gemeente Groningen was deze afwijzing van Provinciale Staten een complete verrassing.


Na de afwijzing werd het fenomeen achterkamertjespolitiek duidelijk zichtbaar. Burgemeester Rehwinkel (PvdA), Commissaris van de Koningin van den Berg (PvdA) gingen om de tafel en benoemden oud-collega bestuurder Terlouw (D66, als groot pleitbezorger van het Forum) in een commissie die de Forum kwestie over de verkiezingen heen zou moeten tillen. Deze commissie kostte de gemeenschap € 115.000,- excl. 19% BTW, maar het Forum, een project van internatonale allure, zou immers kost wat kost door moeten gaan.

De belangrijkste conclusie van het tsjakka rapport van Terlouw is dan ook: Ga zo door! Tsjakka!!! Het Forum leent zich volgens Terlouw niet voor aanvullende commerciële invulling en marketingbureau’s zijn er om draagvlak onder de bevolking te bewerkstelligen. Ook wel, hoe druk je op fatsoenlijke wijze een project door de strot van de burgers.

De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn inmiddels achter de rug en dus begint de politiek weer warm te lopen voor het Forum. In de casino’s aan de Grote Markt en aan het Martinikerkhof, waar men patent blijkt te hebben op financiele debacles, wordt het geld van de burgers dan ook naar hartelust vergokt. Bestuurders van stad en ommeland, strompelen consequent verder van debâcle naar debâcle, met als mogelijk eindstation “status 12” (onder financiele curatele van het Rijk).

Het Forum moet nadrukkelijk deel uit gaan maken van de gebiedsontwikkeling Grote Markt. Waarom dan een wanstaltig gedrocht als het Forumgebouw in een historische binnenstad? Een meerderheid van de Stadjers en de echte Groningers, zowel hoogopgeleid als laagopgeleid, zien meer effecten op bezoekersaantallen, sfeer en werkgelegenheid in een authentieke historische binnenstad.

Een stadscentrum met bijvoorbeeld een volledige Bijenkorf achter een Oudhollandse gevel, met een bloemetjesmarkt, een haringkar, een oerhollands draaiorgel, gezellige straatjes met cafeetjes, winkels en restaurantjes, In Groningen zit men niet te wachten op een kil, dominant, afzichtelijk- en architectonisch achterhaald Oosteuropees aandoend Forumgebouw in het historische stadscentrum.

Om het Forumgebouw meer cachet te geven wordt door de VVD een kabelbaan door het centrum gewenst. Een goedkope, ordinaire en permanente kermisattractie. Je verzint iets om als collegepartij achter het Forum te blijven staan nietwaar?
Ook met een kabelbaan zal het Forum vanuit de gondels een luchtkasteel blijken te zijn en zal de exploitatie pas echt rampzalige gevolgen hebben voor de economie, de werkgelegenheid en de reeds bestaande kunst- en cultuurvoorzieningen in stad en ommeland. Woensdag 6 juli zullen we het weten, wanneer Provinciale Staten beslissen over de 35 miljoen voor het Forum. ‘

Ton van Kesteren, fractievoorzitter Partij voor de Vrijheid in de Provinciale Staten van Groningen