nieuws

26 nov 2001, 00:12

PvdA-wethouder Bruinsma stapt op uit Groningse politiek

Wethouder Tjerk Bruinsma (PvdA) van Sociale Zaken keert de Groningse gemeenteraad de rug toe. Op de kandidatenlijst van de PvdA voor de komende gemeenteraadsverkiezingen komt zijn naam niet voor. De lijst wordt aangevoerd door fractievoorzitter Marjo van Dijken. De wethouders Smink en Pattje staan op de tweede en derde plaats. Dat meldt vanochtend het Groninger Dagblad Stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bruinsma heeft het partijbestuur van de PvdA gezegd niet nog een periode van vier jaar in de raad te willen zitten. Hij gaat op zoek naar een andere functie in het openbaar bestuur. De Groningse PvdA heeft José van Schie aangewezen als opvolger van Bruinsma. Van Schie is hoofd beleid en ontwikkeling bij stichting IN (volkshuisvesting). Bruinsma kwam in 1994 de raad binnen en werd enkele maanden later wethouder van sociale zaken. Hij laat een dienst sociale zaken en werkgelegenheid achter, die een stuk beter functioneert dan in andere steden.
Op de kandidatenlijst van de PvdA staan veel nieuwe gezichten. Na Van Dijken, Smink, Pattje en Van Schie staan Ad Prins van het Diepenringoverleg en docent staatsrecht aan de RuG Frank de Vries. Ook de architecten Henk Boldering en Karin Hazewinkel en Michiel van Mil, Sjak Rijploeg en Erik Tjaberings zijn nieuwkomers. De huidige raadsleden Jackueline Kinds, Marcel de Reuver, Arjan de Rooy en Margriet Klasen staan ook op een verkiesbare plaats.