nieuws

28 sep 2008, 15:03

PvdA: ‘SP en GroenLinks kunnen de boom in!’

De PvdA in de Groningse gemeenteraad wijst de kritiek van SP en GroenLinks van de hand als zouden de sociaal-democraten de aanplant van nieuwe bomen op de Grote Markt volledig in de soep hebben laten lopen en daarmee op barbaarse wijze de vergroening van de binnenstad tegen houden. Volgens PvdA gemeenteraadslid Jan Spakman is de werkelijkheid iets genuanceerder dan SP en GroenLinks beweren. In de PvdA weblog in de Digitale Stad Groningen (www.dsg.nl) wijst de PvdA de kritiek resoluut van de hand. ‘De geborneerde reacties uit de hoek van SP en GroenLinks getuigen van weinig realiteitszin.’. Het PvdA-raadslid schrijft:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Woensdagavond sprak de raad op ons verzoek over de besteding van 500.000 euro aan extra bomen in de binnenstad. De PvdA heeft bij het vaststellen van de begroting voor 2008 van harte ingestemd met dit idee. Want een nog beter verblijfsklimaat in een lommerrijk stadshart is een prettig vooruitzicht en dat ondersteunen we voor de volle 100%.
Nu stelde het college evenwel voor om het hele bedrag, dat eenmalig beschikbaar was, alleen te bestemmen voor de aanplant van de bomen. Dat is mooi, zult u zeggen, maar hoe zit dat dan met de onderhoudskosten die jarenlang doorlopen? Want die kunnen flink in de papieren lopen. Volgens het college kwam dat wel goed door trendmatige ophoging van het potje voor groenonderhoud. Ofwel: dat zien we later dan wel weer.
En toen was er een probleem. Want zoiets kun je wel gemakkelijk zeggen of opschrijven, maar daarmee heb je het noodzakelijke geld nog niet geregeld. Sterker, de gemeenteraad weet niet eens hoeveel die structurele extra kosten uberhaupt zijn. En om nu een blanco cheque te tekenen... Wij vinden dat verkeerde politiek. Het is afwentelen op 'later' omdat we zo graag NU met zijn allen die mooie bomen willen (wij zelf overigens ook!). Alsof onze financiële bomen tot in de hemel groeien (zie het weblog van David de Jong over mogelijke kosten van het onderhoud). Dat past niet bij ons idee van solide financieel beleid en afwentelen op later is per definitie niet duurzaam.
Daarom hebben CDA en PvdA een amendement ingediend waarin we de tering naar de nering zetten en niet alleen de aanschaf maar ook het onderhoud van deze bomen regelen uit het geld dat de raad daarvoor, eenmalig, beschikbare heeft gesteld. Want meer geld is er simpelweg op dit moment niet geregeld.
Ons amendement kreeg een meerderheid in de raad en daarmee was er een politieke mini-rel geboren. De geborneerde reacties uit de hoek van SP en GroenLinks getuigen in dit opzicht van weinig realiteitszin. Natuurlijk maakt het amendement duidelijk dat een boom in de binnenstad toch een stukje duurder is dan eerder gedacht. Maar je kunt het ook omdraaien: kennelijk is de waarde van een extra binnenstadsboom hoger dan eerder gedacht! En dat is dan toch weer goed nieuws. We gaan dus gewoon bomen realiseren ter waarde van een half miljoen euro. Zoals afgesproken. Niets meer en niets minder. Dus ik zou zeggen: beste coalitiegenoten, houd op met mokken en telt uw zegeningen. Op naar de duurzaamste stad!

Jan Spakman

www.dsg.nl