nieuws

11 nov 2010, 09:09

PvdA Groningen verheugd over nieuwe koers VVD Groninger Forum

De fractie van de PvdA in de gemeenteraad van Groningen vindt dat het fundament onder het Groninger Forum is versterkt nu de VVD het initiatief heeft genomen te trachten het Nationaal Historisch Museum er bij te betrekken. Dat museum komt niet in Arnhem, en de VVD vindt dat het dan een plek kan krijgen in het Groninger Forum. Twee gemeenteraadsleden voor de PvdA, Roeland van der Schaaf en Marloes Dekker, zijn blij met de steun van de VVD, al denken ze dat het Groninger Forum het zonder Historisch Museum ook wel zal redden. Dit is wat ze schrijven: ‘

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Joost van Keulen (VVD) ziet in het NHM een ideale invulling voor het Groninger Forum! Nu kunnen we daar als PvdA heel cynisch op reageren. Was de VVD niet tegen het Forum omdat het niet commercieel genoeg zou zijn? En je kunt veel van een Historisch Museum zeggen, maar commercieel is het zeker niet. En was het niet Van Keulen die schamperde over het PvdA-pleidooi om van het Forum ook een gebouw voor burger- en gemeenschapszin te maken? Een doelstelling die ook ten grondslag ligt aan het Nationaal Historisch Museum. Ook Van Keulen heeft heel wat uit te leggen.

Draai


Toch gaan we niet alleen cynisch doen. Per saldo is het namelijk toe te juichen dat de VVD nu actief mee gaat denken over de invulling van het Forum. Het is een stevige draai, maar wel een positieve! Het Forum is in rechtse ogen dus geen links volkspaleis meer, maar blijkbaar een aantrekkelijk concept waarmee we nieuwe functies naar de stad toe kunnen halen.
De VVD-houding van keine experimente wordt ingeruild voor ambitie. Want een ambitieus idee is het zeker! Het Forum is tenslotte al vol gepland, en met het NHM er bij komen we ruimte te kort.

Oogst


Wat ons betreft is de oogst van deze week dan ook positief: de fundamenten onder het Forum zijn versterkt. Het concept genereert steeds meer creativiteit, ambitie en durf. Zelfs bij de VVD. Een gebouw dat ruimschoots voor de realisatie al aan de krappe kant is, moet wel in een behoefte voorzien. Als PvdA-fractie zien we daarom ook reikhalzend uit naar de visie van het college hoe het Forum-concept beter en meer wervend voor het voetlicht te halen. En het NHM als onderdeel van het Forum? Wij zijn er van overtuigd dat het Forum het zonder NHM ook wel red. Maar als PvdA zijn we uiteraard benieuwd naar de slagingskans van dit opmerkelijke plan van de VVD om het Groninger Forum nog groter te maken.’

Roeland van der Schaaf
Marloes Dekker