nieuws

09 okt 2012, 10:10

PvdA Groningen gaat door het stof en schuift aan bij onderhandelingen

De PvdA Groningen heeft gisteravond het boetekleed aangetrokken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat gebeurde gisteravond tijdens een extra gemeenteraadsvergadering waar gesproken werd over het rapport van politiek verkenner Henri Kruithof. Die had vastgesteld dat de sfeer in de Groningse gemeentepolitiek is verziekt en dat er de afgelopen jaren een wethouders-cultuur is ontstaan.

Volgens Kruithof is het het verstandigst om een nieuw college te vormen met daarin VVD, D66, CDA en SP, maar niet automatisch met de PvdA er bij. De PvdA zou zich eerst moeten bezinnen, ook na kritiek op wethouder Frank de Vries en fractievoorzitter Arjan de Rooij. Mocht de PvdA geen andere koers willen varen dan zou de Stadspartij gevraagd worden voor onderhandelingen.

Maar gisteravond liet PvdA fractievoorzitter Arjan de Rooij weten zich in te willen zetten voor een andere bestuurscultuur.

De PvdA kan nu aanschuiven aan de onderhandelingen. Daarbij gaat de PvdA er vanuit dat het nu een politiek gegeven is dat er geen meerderheid is voor een tram en dat er nu gesproken zal moeten worden over een andere oplossing voor de bereikbaarheid.

Conclusie van burgemeester Rehwinkel was dat nu getracht zal worden te komen tot vorming van een nieuw college bestaande uit VVD/PvdA/CDA/SP/D66