nieuws

27 mei 2002, 00:12

PvdA-Groningen boos: geen Gronings kamerlid meer voor de PvdA

De Partij van de Arbeid in Groningen is boos omdat er geen enkele Groningse PvdA-er is opgenomen in de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer. En dat terwijl Groningen de enige provincie is waar de PvdA zich tijdens de verkiezingen heeft weten te handenhaven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In een verklaring laat het PvdA gewest Groningen weten is uitermate ontstemd te zijn over de situatie waar de partij na de verkiezingen in terecht is gekomen.
‘De politieke kaart van Nederland kent na 15 mei nog maar één grote rode vlek: In grote delen van Groningen en Drenthe is de PvdA nog steeds de grootste partij. Toch zijn er geen kamerleden uit deze provincies meer in de PvdA fractie te vinden. Harm-Evert Waalkens uit Groningen heeft zijn kamer moeten leegruimen. Ook bij een forse doorstroming zal hij waarschijnlijk niet terugkeren, ondanks de vele voorkeurstemmen die hij heeft gekregen. De grootste partij van Groningen zit niet meer in het parlement! De partij mag zich wel even achter de oren krabben’, aldus het gewestelijk bestuur van de PvdA.
Het gewestelijk bestuur kondigt daarom ook voor de komende tijd acties aan om de invloed van Groningen in de PvdA te herwinnen. ‘Bovendien moet deze situatie in de toekomst worden voorkomen. Een regionale en minder centralistisch opgezette partijorganisatie, een grotere politieke onafhankelijkheid voor de gewesten en een regionale kandidaatstelling voor de Tweede Kamer zijn daartoe serieus te nemen mogelijkheden. Het gewestelijk bestuur neemt de handschoen op. De vele Groningers die toch nog op de PvdA hebben gestemd zullen merken dat hun stem niet voor niets is geweest, aldus de strijdbare verklaring.