nieuws

30 okt 2012, 11:11

PvdA Groningen aan vooravond historische vergadering

De PvdA afdeling Groningen heeft vanavond een vergadering waar met spanning naar uit wordt gekeken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanavond komt onder meer het rapport Tichelaar aan de orde. Volgens informateur Jacques Tichelaar is het beter dat Groningen met een schone lei begint, en daarom moeten de PvdA wethouders Frank de Vries en Elly Pastoor opstappen, evenals fractievoorzitter Arjan de Rooy.


Op het rapport van Tichelaar is inmiddels wel enige kritiek gekomen. Volgens critici zou het rapport onvoldoende onderbouwd zijn en was de situatie binnen de PvdA ook niet zo slecht als door Tichelaar werd betoogd. Al geeft iedereen toe dat de sfeer om te snijden is en dat ‘als je een vriend zoekt in de PvdA, je beter een hond kunt nemen’.


Tichelaar stelde ook voor dat Elly Pastoor weg moet. Maar zij kreeg steun uit onverwachte hoek, onder meer van de Katholieke Onderwijs Centrale, die vindt dat zij het prima deed. De Jonge Socialisten zijn inmiddels een handtekeningenactie gestart om haar te behouden. Elly Pastoor zou worden vervangen door Digt Istha, die een uitstekende staat van dienst heeft, maar die toch vooral als spindoctor en op de achtergrond actief is geweest, en niet een politicus met een grote uitstraling, die de PvdA in Groningen nu juist zo node mist. De vraag is of hij kan zorgen voor een betere sfeer bij deze partij, die nog wel gewoon de partij is waar de meeste Stadjers op stemmen
Raadslid Randy Martens heeft ook steun betuigd aan Elly Pastoor, omdat hij het niet terecht vindt dat zij ook verantwoordelijk is gesteld voor de perikelen.


Tram

Ook over de tram kan de Pvda vanavond nog vragen verwachten. Dat de REGIOtram niet haalbaar is, is een politiek feit. Maar bijvoorbeeld de VVD heeft laten weten dat een TRAM in een andere vorm niet tot de onmogelijkheden behoort.


Dan lijkt het wel wat erg resoluut dat de Raad nu de stekker uit het hele project van de aanbesteding heeft getrokken, omdat onderdelen van die aanbesteding misschien wel de moeite van het onderzoeken waard zouden zijn. Daardoor lijkt het er op alsof Groningen nu de veertig miljoen voor de aanbesteding kwijt is en helemaal opnieuw kan beginnen, een omstandighheid waar ook door de ChristenUnie op is gewezen.


Kortom: spannend, vanavond.