Nieuws

PvdA geeft toekomstvisie op binnenstad Groningen: ‘de mooiste van Nederland’

Hoe je het ook wendt of keert: de PvdA is de grootste partij in de Groningse gemeenteraad. Dan is het wel eens goed om te weten hoe die partij eigenlijk aankijkt tegen de binnenstad. Bijna iedereen zal het wel met PvdA-gemeenteraadslid Randy Martens eens zijn dat Groningen de mooiste binnenstad van Nederland heeft, of althans een van de mooiste. Maar hoe moet die stad er in de toekomst uitzien? Hieronder integraal het blog dat hij heeft geschreven voor de PvdA. Daaruit blijkt dat de PvdA de historie wil behouden ‘maar nieuwe zaken moeten mogelijk blijven.’


Leestijd: 4 minuten

De mooiste binnenstad
1. Functies in de binnenstad

Sinds Ypke Gytema -een bekend Ruimtelijke Ordening wethouder (PvdA) uit het verleden- is het beleid van de stad om functies, zoals de universiteit, het ziekenhuis etc. in de binnenstad te houden. Dat moeten we absoluut vasthouden. Functies verzorgen leefbaarheid en economische activiteit in de binnenstad. Duizenden mensen moeten er zijn dus die komen ook gelijk langs het hart van onze stad. Natuurlijk moeten die mensen ook wel naar het ziekenhuis als dat aan de rand ligt. Maar als dat in het centrum is gaan ze veel sneller ook nog even langs het Groninger Museum, het toekomstige Forum en ga zo maar door. Ook kleine functies moeten hun plek blijven vinden in de stad. Die grote mix van belangrijke functies versterkt elkaar en zorgt dat we een zeer interessante binnenstad hebben. In sommige steden ligt alles veel verder uit elkaar en je ziet dat die binnensteden daardoor minder bruisend zijn.

2. Wonen in de binnenstad en ‘de ongedeelde stad’


Dit is een mes wat aan veel kanten snijdt. Wij willen niet alleen winkels en kantoren in de binnenstad. Je ziet dat bijvoorbeeld in Brussel en daardoor zijn grote delen van de binnenstad doods ’s avonds en ’s nachts. Het is daarom erg belangrijk die bijzondere vierkante kilometer zo in te richten dat er ook mensen blijven wonen. Die moeten van en naar hun huis en daardoor blijven de straten levendig. Dat biedt meer kansen want creatievelingen die zo goed zijn voor onze economie wonen graag in dit soort gebieden. De nabijheid van bijvoorbeeld grote groepen jonge ondernemers, muzikanten, wetenschappers en kunstenaars maakt je stad interessant voor meer mensen en bedrijven. Groningen city of Talent als campagne sluit hier eigenlijk naadloos bij aan. Het is ook altijd onze visie geweest allerlei groepen mensen door elkaar te laten wonen omdat wij geloven dat het goed is. Zo komen mensen met elkaar in aanraking en ontstaat levendigheid en een leefbare samenleving. We willen daarom qua wonen de binnenstad behouden voor allerlei groepen.
3. Autoluwheid


Ooit was dit revolutionair maar nu lijken de meeste mensen toch wel te delen dat dit een goed idee was. Onze binnenstad is goed bereikbaar via het OV en op een goede manier rustig en leefbaar doordat er slechts weinig auto’s zijn. Het befaamde ‘verkeerscirculatieplan’ van Max van den Berg is een voortvloeisel van dit principe. De Regiotram past ook binnen deze visie om de binnenstad goed bereikbaar te houden zonder veel auto’s erin te loodsen.

4. Historie behouden


In deze waarschijnlijk meer dan 1000 jaar oude stad is nogal wat historie te vinden. Dat heeft cultuurhistorische waarde in zichzelf en voor het oog wat goed is voor het toerisme. Wij vinden het daarom belangrijk dat goed te beschermen. Dat is moeilijk want een stad is een levend organisme en voortdurend in ontwikkeling. De balans tussen stedenbouw en monumentenzorg moet daarom voortdurend opnieuw gezocht worden. In onze visie heb je het meest aan een monument als er ook nog iets in ‘gebeurt’. Zo maak je het werkbaar veel monumenten te behouden en zorg je ervoor dat ook veel mensen ze kunnen beleven. Historie bescherm je ook door geen ongepaste nieuwbouw toe te staan in de context van een historisch stadsbeeld. Het is een bekende ergernis van veel mensen en wij delen die. Daarom is het belangrijk af en toe streng te zijn met betrekking tot een welstandstoets. En het mooiste wat we hebben, de Martinitoren en de A-Kerk moet ook zichtbaar blijven. Daarom zijn er bepaalde ‘zichtlijnen’ waarlangs je onder andere die toren moet kunnen blijven zien. Daar mag dus geen hoog gebouw komen.
5. Architectonische uitspattingen

Maar nieuwe zaken moeten mogelijk blijven. Er zijn steden waar alles in strakke keurslijven wordt gegoten en zo krijg je uiteraard een mooie historische stad, maar het moet volgens ons geen openlucht museum worden. Groningen heeft dat daarom altijd anders gedaan. Er bestaat de vrijheid om af en toe iets bijzonders neer te zetten. Op de eerste plannen volgt altijd wat gemor want over smaak kan men niet twisten (dus juist wel), maar volgens ons het is uiteindelijk zeer goed voor de stad dat we het aandurven gewaagde zaken neer te zetten zoals het Groninger Museum, het nieuwe Informatiebeheergroep gebouw, “dat stukje achter het stadhuis met het Newscafe erin”, en ook het te bouwen Groninger Forum. Natuurlijk zal niet altijd iedereen blij zijn met alles, maar als we nu niks vernieuwends meer willen bijbouwen hebben we over honderd jaar niks uit onze tijd om te beschermen.
Zoals altijd is er altijd nog een wereld aan andere kleinere opvattingen, maar zo ontstaat een goed beeld van wat de PvdA altijd heeft aangehangen als het om binnenstadsontwikkeling gaat. De komende jaren bezint het gemeentebestuur zich weer op een nieuw binnenstadsbestemmingsplan en dan zal er weer een politieke discussie ontstaan over wat wij willen voor onze binnenstad. Wij zullen ons dan weer inzetten om van Groningen de mooiste stad van de wereld te maken.’

Randy Martens
Raadslid PvdA Groningen