nieuws

25 jan 2008, 09:09

Wereldtentoonstelling duurzame energie in 2014 in Groningen, wil PvdA

De fracties van de Partij van de Arbeid in de Provinciale Staten van Groningen en de gemeenteraden van Eemsmond en Groningen komen met het voorstel om in 2014 de eerste Wereldtentoonstelling duurzame energie te organiseren in Groningen. De fracties hebben het plan vandaag aangeboden aan minister Cramer. De PvdA-minister reageerde enthousiast op het initiatief.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De PvdA-fracties willen er met het initiatief vooral aan bijdragen dat de ontwikkeling van duurzame energie een stap verder wordt gebracht. Groningen ontwikkeld zich steeds meer tot centrale schakel in de energiesector, dus sluit het organiseren van een Wereldtentoonstelling rond duurzame energie hier naadloos op aan. Bovendien viert de Rijkuniversiteit Groningen in 2014 haar 400-jarig bestaan, zodat met de Wereldtentoonstelling zowel vier eeuwen kennistraditie markeert als de keuze voor een nieuwe koers.

De organisatie van zo'n groot evenement geeft Groningen meer uitstraling en zorgt ervoor dat mensen ook echt betrokken worden bij het onderwerp. Duurzaamheid en het tegengaan van klimaatverandering is in het belang van iedereen. Met deze impuls voor duurzame energie wil de PvdA er ook voor zorgen dat economische tegenvallers door de regio beter opgevangen kunnen worden, zodat de mensen aan de onderkant van de samenleving niet in de knel komen.

De Wereldtentoonstelling moet een feest worden voor iedereen die mee wil en kan doen. De PvdA-fracties willen vooral ook de nieuwe generaties - de toekomst - bij het plan betrekken. De aftrap hiervoor is gegeven tijdens het aanbieden van het initiatief aan PvdA-minister Cramer waarbij leerlingen van basisschool de Swoaistee aanwezig waren. Zij hebben onlangs een interessant voorstel aangeboden aan de gemeenteraad van Eemsmond.