nieuws

16 okt 2007, 10:10

PvdA fracties Groningen: ‘Eurlings mag Zuiderzeelijn niet afserveren’

De PvdA-fracties in Stad en provincie Groningen zijn zeer teleurgesteld door het bericht dat minister Eurlings zou overwegen de Zuiderzeelijn niet door te laten gaan. Dat meldt PvdA fractievoorzitter Jacqueline Kinds van de gemeenteraadsfractie van de PvdA in Groningen in een reactie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De fracties van de PvdA in stad en provincie zijn onaangenaam verrast door de nieuwe vertraging rondom het dossier Zuiderzeelijn. In een gezamenlijke verklaring roepen zij het kabinet, en minister Eurlings in het bijzonder, op nu eindelijk werk te maken van de snelle verbinding naar Noord-Nederland. Het debat duurt inmiddels tien jaar, alle facetten zijn inmiddels ruimschoots onderzocht, nu komt het aan op politieke durf.

De Zuiderzeelijn heeft een stevige positie in de landelijke verkiezingsprogramma's van zowel de PvdA als het CDA. Er zijn afspraken gemaakt tussen het Rijk en de noordelijke provincies over een vergelijking tussen de HST3-trein en een alternatief pakket. Nu is het zaak de balans op te maken en het proces niet langer te vertragen. Zeker ook gezien de brandbrief die door de landelijke werkgeversorganisaties aan de minister werd gezonden.

Camiel Eurlings kan zich in één klap scharen in een illuster rijtje Nederlandse ministers die politieke durf en visie hadden om een belangrijk project ook daadwerkelijk uit te voeren. Nederland heeft behoefte aan een Cornelis Lely van de 21 ste eeuw. Als de minister het niet aandurft, zullen de beide PvdA-fracties de coalitiefracties aan hun woord houden.