nieuws

12 mrt 2003, 00:12

PvdA en CDA hebben vrij spel na winst in Statenverkiezingen – kunnen verder zonder VVD

PvdA en CDA kunnen verder zonder de VVD. Bij de Provinciale Statenverkiezingen behaalden de partijen dinsdag samen een meerderheid. De PvdA heeft met de winst van zeventien naar twintig zetels, in combinatie met fors verlies voor de VVD en winst voor het CDA, het initiatief in handen gekregen bij de gesprekken die tot de vorming van een nieuwe coalitie moeten leiden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Samen hebben PvdA en CDA 32 van de 55 te verdelen zetels gehaald. De VVD zit daarmee op de schopstoel. De PvdA zal het initiatief nemen tot de vorming van een nieuwe coalitie. Het verlies komt voor de VVD hard aan. Het CDA slaagde erin een bescheiden winst van een zetel te behalen.
De totale uitslag: de PvdA stijgt van 17 zetels in 1999 naar 20 in 2003, het CDA van 11 naar 12, de VVD van 11 naar 7, GroenLinks van 6 naar 5, D66 zakt van 3 naar 2, SP van 2 naar 3 zetels, de NCPN haalt nul zetels, LPF haalt ook nul zetels en de ChristenUnie gaat van 5 naar 4 zetels. Verrassing bleek de Partij voor het Noorden, die uit het niets met twee zetels aan de haal ging.