nieuws

21 sep 2002, 00:12

Psychische hulp voor zeehondenredders in Pieterburen

De medewerkers van de zeehondencrèche in Pieterburen gaan hun ervaringen van de afgelopen tijd met een psycholoog bespreken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Als gevolg van het zeehondenvirus krijgen de medewerkers dagelijks met dode of zieke zeehonden te maken. Volgens directeur L. ’t Hart hebben veel medewerkers hierdoor last van slapeloosheid, stress en nachtmerries. ‘’De mensen die hier werken, hebben veel te verwerken,’’ zegt ze. ‘’In vier dagen tijd zijn er tweehonderd dode dieren binnengebracht. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.’’
De medewerkers lijden ook onder de kritieken van tegenstanders van zeehondenopvang. ‘’Er zijn mensen die zeggen dat je het virus gewoon zijn gang moet laten gaan. Dat is voor ons ook heel verschrikkelijk: we doen alles om de nog levende dieren te redden. Dat valt die kritiek heel zwaar.’’* Ook mensen die niet bij de crèche werkzaam zijn, maar wel met de dode en zieke zeehonden te maken hebben, kunnen een beroep doen op een psycholoog. Hieronder vallen medewerkers van Staatsbosbeheer, de waterpolitie en vuurtoren de Brandaris op Terschelling.
De psychologische hulpverlening is aangeboden door het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij. Ook de kosten worden door het ministerie betaald.