nieuws

24 nov 2009, 16:04

Provincie verliest miljoenen door debacle Blauwestad

De ontwikkeling van Blauwestad kost de provincie Groningen bijna 29 miljoen euro meer dan oorspronkelijk werd verwacht. Dat komt door de tegenvallende kavelverkoop en omdat de provincie en de nieuwe gemeente Oldambt de samenwerking verbrak met Koop Holding, de laatst overgebleven projectontwikkelaar. Dat maakte de provincie dinsdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het grootste deel van het verlies, 13,7 miljoen euro, wordt gebruikt om onder andere de grond, een bezoekerscentrum, een modelwoning en alle vergunningen en bouwplannen van de gestopte projectontwikkelaar over te nemen. Om die investering mogelijk te maken wordt het investeringskrediet van Blauwestad verhoogd van 105 naar 118 miljoen euro.

De provincie verwacht in een nieuwe publieke samenwerking met de gemeente Oldambt, die na 1 januari 2010 ontstaat uit de gemeenten Winschoten, Reiderland en Scheemda, in de komende veertig jaar gemiddeld dertig kavels per jaar te verkopen. Aanvankelijk verwachtte de provincie 150 kavels per jaar te kunnen verkopen. Blauwestad is niet succesvol, in de afgelopen vier jaar zijn er 180 kavels verkocht. De provincie houdt nog steeds vast aan het huidige concept, waarbij vooral wordt gemikt op huizen in de hogere prijsklasse.

Het project Blauwestad is bedoeld om Oost-Groningen een economische impuls te geven en moet vooral rijke westerlingen interesseren. Rondom een groot, aangelegd meer liggen in totaal 1500 kavels waarop woningen vanaf 300.000 euro kunnen worden gebouwd.