nieuws

06 dec 2013, 11:11

Provincie Groningen wil kosten voor hoorzitting wel voor rekening nemen

De provincie Groningen is bereid om de kosten van een hoorzitting over de gaswinning in Groningen voor zijn rekening te nemen als de Kamerleden dan wel naar Groningen willen komen. Dat zegt Max van den Berg, Commissaris van de Koning, vrijdag in het Dagblad van het Noorden. Een woordvoerder van Van den Berg bevestigde vrijdagochtend zijn uitspraken tegenover de GIC.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De reis naar Groningen zou volgens een deel van de Kamerleden te duur en te tijdrovend zijn. Het Groningse Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) opperde het idee om de zitting in Groningen te houden, zodat die gecombineerd kon worden met een werkbezoek. Bij de zitting, die nu in Den Haag gepland staat, kunnen bewoners en deskundigen hun mening geven over de gaswinning.

Van den Berg vindt het jammer dat een deel van de Kamerleden niet naar Groningen willen komen. ,,De kwestie leeft hier enorm”, zegt hij in de krant. Het zou volgens de Commissaris een beetje raar zijn, maar als het de politici over de streep kan trekken dan wil de provincie de beurs wel trekken voor de reiskosten, de huur van een vergaderzaal, de broodjes, de koffie en de thee.

De provincie hekelt ook de reden dat het teveel tijd kost om naar Groningen te komen. Bestuurders uit Groningen, Limburg en Zeeland maken volgens Van den Berg regelmatig de tocht richting Den Haag. ,,Ik zou zeggen: keer het eens om.”

Van den Berg gaat vrijdag de Tweede Kamer opnieuw vragen om de zitting toch in Groningen te houden en biedt dan ook aan om de kosten op zich te nemen. De hoorzitting is ter voorbereiding op het kabinetsbesluit over een nieuwe vergunning voor de gaswinning in Groningen, die de laatste jaren gepaard gaat met steeds sterker wordende aardbevingen in het gebied.