nieuws

26 jun 2008, 09:09

Provincie Groningen verkoopt aandelen Essent

De provincie Groningen verkoopt een aanzienlijk deel van haar aandelen in energiebedrijf Essent. Provinciale Staten hebben woensdag ingestemd met dat besluit. Naar verwachting levert de verkoop van de aandelen honderden miljoenen euro's op. Dit meldde de provincie Groningen woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Essent is voor 6 procent in handen van de provincie Groningen. Het energiebedrijf zal binnen afzienbare tijd, in ieder geval voor 1 juli 2011, worden opgesplitst in een commerciële tak en een netwerktak. De aandelen van de commerciële tak zullen worden verkocht.

Het besluit om de aandelen te verkopen werd gesteund door bijna alle fracties in de Provinciale Staten, met uitzondering van de Partij voor de Dieren, de Partij voor het Noorden en de Socialistische Partij. Die laatste vindt het nog te vroeg om een besluit te nemen.
Wat er precies met de opbrengst van de verkoop van het aandelenpakket zal gebeuren, is nog niet bekend. Een deel van het geld zal worden geïnvesteerd in provinciale infrastructuur.

Voor Essent is het besluit van de provincie geen verrassing. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het nog niet duidelijk wat de verkoop van de aandelen voor Essent zal betekenen. Vrijdag houdt Essent een bijzondere aandeelhoudersvergadering, waarin het bedrijf zijn toekomstplannen aan de aandeelhouders voorlegt.