nieuws

17 jan 2014, 17:05

Provincie Groningen tevreden over compensatie: “Dit is meer dan Commissie Meijer voorstelde”

Provincie Groningen tevreden over compensatie: “Dit is meer dan Commissie Meijer voorstelde”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De provincie Groningen heeft vrijdagmiddag laten weten tevreden te zijn over de compensatie en de afspraken met minister Kamp.

De provincie Groningen is tevreden met de afspraken die zijn gemaakt over beperking van de gaswinning en over compensatie. ‘Met dit akkoord kunnen de bewoners in de meest kwetsbare gebieden rekenen op versteviging van hun woningen, een professionele schade-afhandeling en compensatie voor waardedaling’.

Dat stelt de provincie Groningen vrijdagmiddag in een reactie op het akkoord dat de provincie heeft bereikt met het kabinet, betrokken gemeenten en de NAM. Dit akkoord omvat volgens Groningen ‘een samenhangend pakket aan maatregelen om in Noordoost Groningen de veiligheid te vergroten, de schadeafhandeling te verbeteren, de aangetaste leefbaarheid een impuls te geven en de economie een nieuw perspectief te bieden. ‘

Samen met maatregelen voor veiligheid en schadeafhandeling is er 1,1 miljard beschikbaar om het gaswinningsgebied een nieuwe impuls te geven.

‘Hiervoor hebben de Groningers het afgelopen jaar hard geknokt. Door ons te laten horen, het advies van de commissie Meijer (Duurzame Toekomst Noord-Oost Groningen) en de druk op te voeren is dit resultaat bereikt. Het hele land is er van doordrongen, dat in het gaswinningsgebied iets moet gebeuren. De minister heeft flinke stappen gezet. Er wordt minder gewonnen; het akkoord is Meijer proof, alle 12 maatregelen uit het advies zijn overgenomen en er is zelfs voor de eerste vijf jaar een hoger bedrag beschikbaar gekomen dan de commissie Meijer voorstelde’, aldus een persverklaring.