nieuws

05 mrt 2003, 00:12

Provincie Groningen 'doodziek' van vervuiling rangeerterrein in Onnen

De provincie Groningen gaat de dwangsom verhogen die ze heeft opgelegd aan spoorbeheerder ProRail wegens milieuovertredingen op een rangeerterrein in Onnen. Dat heeft gedeputeerde T. Musschenga dinsdag gezegd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij wordt er ,,doodziek'' van dat ProRail die verantwoordelijk is voor de rangeerterreinen, geen structurele verbeteringen heeft aangebracht na de zeven dwangsommen die de provincie inmiddels heeft opgelegd.
De boete was uitgedeeld aan Rail Infrabeheer, dat intussen is opgegaan in ProRail. Intussen bedraagt de boete meer dan 20.000 euro. De spoorbeheerder heeft vorige jaar meerdere malen verzuimd olielekkages uit treinstellen te melden, iets dat volgens de vergunningsvoorschriften wel had gemoeten. Het bedrijf had bij de provinciale bezwaarcommissie beroep aangediend tegen de boete die het in juni kreeg opgelegd, maar de klachten zijn verworpen.
Gedeputeerde Musschenga sluit niet uit dat hij binnen afzienbare termijn nog drastischer stappen zal ondernemen om ProRail te dwingen orde op zaken te stellen. ,,Ik ga alles doen wat in mijn macht ligt om het bedrijf de regels na te laten leven'', stelt hij. ,,Het is geen heksenjacht, maar een kwestie van beleid: de milieurichtlijnen zijn er niet voor niets.'' ProRail heeft de laatste beschikking van de provincie nog niet ontvangen en wil niet op de zaak reageren. Tegen de vorige dwangsom loopt bij de Raad van State nog een bezwaarprocedure.